• rkWestland
  • > Nieuws
  • > Video over de nalatenschap van kardinaal Simonis op katholiekleven.nl

Video over de nalatenschap van kardinaal Simonis op katholiekleven.nl

28 juni 2021 - Algemeen federatie nieuws

In september 2020 overleed kardinaal Simonis. Bijzondere voorwerpen uit zijn nalatenschap zijn nu ondergebracht in Museum Catharijneconvent. Pia Verhoeven is erfgoedspecialist van dat museum. Zij vertelt in een video op katholiekleven.nl over de staf die kardinaal Simonis op 39-jarige leeftijd ontving bij zijn bisschopswijding in Rotterdam, over zijn mijter en over de ring die hij ontving in Rome toen hij als aartsbisschop van Utrecht kardinaal werd in 1985.

“De voorwerpen, of eretekenen, verwijzen naar een formeel ambt van bisschop en kardinaal”, vertelt Pia Verhoeven (foto boven). Ze laat zien hoe de staf en ring verbonden zijn met de geschiedenis van de Kerk in Nederland, na het Tweede Vaticaans Concilie. Het zijn heel persoonlijke voorwerpen: “Ze komen ook heel dicht bij de mens achter het ambt. Immers de ring en de mijter worden toch op en aan het lichaam gedragen.”

Persoonlijk is ook de kelk van kardinaal Simonis. Daarop zijn de symbolen van de vier evangelisten aangebracht. Kardinaal Simonis ontving de kelk van zijn ouders toen hij priester werd gewijd. Een sierlijke inscriptie in de voet getuigt daarvan.

Bekijk de video van katholiekleven.nl:

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Leraren openen de deur, maar u moet zelf binnengaan.