Westlandse jongeren op weg naar de WJD 2016 in Polen

27 juni 2016 -

In het ‘Heilig Jaar van de Verlossing’ in 1984 nodigde paus Johannes Paulus II de jongeren van de wereld uit om samen met hem Palmzondag te vieren in Rome. Ruim 300.000 jongeren gaven gehoor aan deze oproep. Toen één jaar later de Verenigde Naties het jaar 1985 uitriepen tot ‘Internationaal Jaar van de Jeugd’, werd de uitnodiging herhaald. Opnieuw lieten de jongeren zich niet onbetuigd en kwamen massaal naar Rome.

Het succes van deze twee ontmoetingen leidde tot de instelling van de officiële Wereldjongerendagen. Deze werden in 1986 voor de eerste keer op een kleinschalig en lokaal niveau georganiseerd. Sinds die tijd worden de Wereldjongerendagen afwisselend op lokaal en internationaal niveau gehouden. De internationale ontmoetingen vinden ongeveer om de drie jaar plaats, steeds in een ander gastland, waar mogelijk roulerend per continent. In de tussenliggende jaren vindt de ontmoeting plaats op het lokale niveau van de bisdommen. Sinds 1997 komen ook in Nederland jongeren per bisdom ieder jaar samen op Palmzondag.

De eerste internationale Wereldjongerendagen waren in 1987 in Buenos Aires. Na Buenos Aires, Santiago de Compostela (’89), Czestochowa (’91), Denver (’93), Manilla (’95), Parijs (’97), weer Rome (2000), Toronto (2002), Keulen (2005), Sydney (2008), Madrid (2011) en Rio de Janeiro (2013). In 2016 is Krakau aan de beurt.

Tijdens de Wereldjongerendagen (26 t/m 31 juli) zijn er door de gehele stad klein- en grootschalige culturele festivals, vieringen, muziekconcerten, ontmoetingen en theatervoorstellingen. Traditionele hoogtepunten van de WJD zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, op zaterdagavond de grote avondwake onder de sterrenhemel en op zondag een indrukwekkende slotviering. Maar de reis naar de wereldjongerendagen toe is misschien nog wel net zo indrukwekkend. Let’s Go, de weg van barmhartigheid vertrekt op 17 juli a.s. en maakt tussenstops in Echternach (Luxemburg), Marburg, Eichstätt, Dachau (allen Duitsland), Praag (Tsjechië) en Kielce (Polen). Op dinsdag 2 augustus is de bus weer terug op Hollandse bodem.

Vanuit het Westland nemen 6 jongeren en 2 begeleiders (priesterstudent Eli Stok en pastor M. Straathof) deel aan bisdomreis Let’s Go, weg van Barmhartigheid WJD2016. De totale groep vanuit het bisdom Rotterdam en Breda is 182 man/vrouw groot. Via onze website proberen we dagelijks verslag te doen van de jongeren die onderweg zijn naar Krakau.

Op zondag 3 juli tijdens de lustrumviering van VERBONDENHEID in Naaldwijk om 15.00 uur zwaaien we de jongeren uit en ontvangen zij de pelgrimszegen. We wensen Sander, Margrit, Dorien, Lianne, Gerdi, Johnny, Eli en Martien een hele goede reis toe en veel devotie. Van jullie indrukwekkende ervaring hopen we na terugkomst graag te horen!

LET OP: na de viering staan de jongeren achterin de kerk om de laatste WJD-kaarsen te verkopen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.