Westlandse kerken open met Monumentendag

08 september 2015 -

Tijdens Open Monumentendag op 12 september zetten meer dan 30 Westlandse monumenten hun deuren open voor nieuwsgierigen en geïnteresseerden. Voor Jong en oud, voor Westlanders en toeristen, voor fietsers en toevallige voorbijgangers. Het thema voor dit jaar is Kunst & Ambacht. De meeste monumenten zijn van 10.00 tot 17.00 uur geopend, afwijkende tijden staan op de website van Monumentaal Westland vermeld. Een kleine selectie van wat er allemaal te zien is:

Lambertuskerkje te Heenweg
Op zaterdag 12 september zal tussen 10.00 en 11.00 uur de officiële opening van de Westlandse Open Monumentendag plaatsvinden in de aanwezigheid wethouder Marga de Goeij, 'Jonkheer Van Rijckenvorsel' en een mystery guest. Hierbij zal de Monumentensleutel aan de wethouder overhandigd worden. In de tuin zijn de hele dag demonstraties van oude ambachten te zien en vanaf 14.00 uur is er een wijnproeverij verzorgd door Vini Sardi.

Jan de Doperkerk te Wateringen
Leerlingen van Nimeto Utrecht vertellen en laten hun werk zien over het maken van glas-in-lood, het schilderen van hout-imitaties en het schilderen van marmer-imitaties. Er worden films vertoont over het gieten van klokken in Asten en het maken van gebrandschilderde glas in lood ramen.

O.L.Vrouw van Goeden Raadkerk te Honselersdijk
Om 14.00 uur  wordt het gerestaureerde beeld van de Heilige Theresia onthuld in aanwezigheid van wethouder Marga de Goeij. Het heeft jarenlang in brokstukken in de kelder gelegen. Naar aanleiding van het thema Kunst & Ambacht is het beeld zorgvuldig schoongemaakt en verlijmd. Het verhaal achter de verdwijning en de terugkeer van dit beeld zal tijdens Open Monumentendag verteld worden. Verder zal het orgel deels ‘blootliggen’ en daarmee zal de werking van dit instrument goed te zien zijn. Wij zien hoe hosties worden gemaakt, en het ambacht van bakker wordt nader toegelicht (in liturgisch opzicht).

Bartholomeuskerk te Poeldijk
De expositie Iconen van Barmhartigheid van Geert Hüsstege bevat naast de werken van barmhartigheid tevens de grote geloofsicoon die gezegend is door Paus Franciscus. Geert geldt als een van de grootste Nederlandse experts op dit gebied. Hij houdt op zaterdagmiddag een lezing en demonstratie over zijn iconen. De expositie Oude scholen van Poeldijk (ook te zien op zondag 13 september), workshop goudborduren, demonstratie glas-in-lood en er is een rondvaart naar de druiventuin de Sonnehoeck.

H. Andreaskerk te Kwintsheul
Dit jaar een mix van Kunst & Ambacht en 125 jaar parochie H. Andreas. Er zijn diverse interessante en unieke stukken tentoongesteld die een beeld geven van de 125 jaar waarin de parochie bestaat. Wat in het parochiearchief bewaard gebleven is, mag gezien worden. Niet alleen de historische feiten zelf zijn bewonderenswaardig, maar vooral ook de documenten zelf mogen gezien worden: handgeschreven, soms met lakstempel en met een ‘schoonheid der Neederlandsche Taal’.

Met Open Monumentendag laat de parochie niet alleen de historie van haar bestaan zien maar ook ambachten van weleer. Diverse ambachten laten met presentaties en demonstraties zien met welke kunst zij hun ambacht uitvoeren in het kerkgebouw. Zo zullen o.a. uitvaartverzorging Van Dijk & Noordermeer uit Wateringen en Eigentijds Glas-in-lood uit ’s-Gravenzande aanwezig zijn. Bij goed weer kunt u op zaterdag elk half uur -onder begeleiding- de toren beklimmen.

Er is een programmaboekje beschikbaar op diverse plekken in het Westland. De informatie is als pdf-bestand te downloaden via de landelijke website van Open Monumentendag.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Heenweg

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.