Westlandse kerken tijdens Open Monumentendag

05 september 2019 - Algemeen federatie nieuws

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd.

Meer dan 30 Westlandse monumenten zetten hun deuren open voor nieuwsgierigen en geïnteresseerden. Voor Jong en oud, voor Westlanders en toeristen, voor fietsers en toevallige voorbijgangers. De meeste monumenten zijn van 10.00 tot 17.00 uur geopend, afwijkende tijden staan op de website van Monumentaal Westland vermeld. Een kleine selectie van wat er allemaal te zien is:

Lambertuskerkje te Heenweg
In de bostuin is het heerlijk uitrusten tijdens uw wandel- of fietsroute.

Sint Jan de Doperkerk te Wateringen
Het is dit jaar 200 jaar geleden, dat de broederschap van de Westlandse processie naar Kevelaer werd opgericht. Van verschillende kerkfeesten zal o.a. film-materiaal worden getoond. De toren kan onder begeleiding worden beklommen.

O.L.Vrouw van Goeden Raadkerk te Honselersdijk
Om 11.00 en 14.00 uur vertelt pastor Dits over spreekwoorden en gezegdes uit de Bijbel. De toren kan beklommen worden. In de Dijkstraat hangen op zaterdag foto’s zoals het er vandaar vroeger uit zag.

Bartholomeuskerk te Poeldijk
Foto-expositie die 3 periodes laat zien: rond 1920, 1950 en nu. Met een aantal oude film, maar ook oude brommers en een vélocipède, apparatuur, speelgoed, kleding, etc. Diverse activiteiten zoals van de Scouting Poeldijk, met slagwerkgroep van Pius X, beklimming van de kerktoren, optreden door het koor Focalicious, muziekoptreden door rockband The Dorst, haakworkshop.

H. Andreaskerk te Kwintsheul
Er zijn diverse interessante en unieke stukken tentoongesteld die een beeld geven van feest en plezier in de parochie. Wat in het parochiearchief bewaard gebleven is, mag gezien worden. Niet alleen de historische feiten zelf zijn bewonderenswaardig, maar vooral ook de documenten zelf mogen gezien worden: handgeschreven, soms met lakstempel en met een ‘schoonheid der Neederlandsche Taal’.

Sint Adrianuskerk te Naaldwijk
Er zullen diverse relevante objecten uit het archief in de kerk tentoon worden gesteld. Denk hierbij onder meer aan vaandels en de kazuifels behorende  tot het zogenoemde gouden vijfstel (prachtige kazuifels) Ook is er gelegenheid om gelijktijdig een kijkje te nemen in de fraaie pastorietuin. In deze tuin waant u zich in oase van rust in het zo bedrijvige Naaldwijk

Er is een programmaboekje beschikbaar op diverse plekken in het Westland. De informatie is als pdf-bestand te downloaden via de landelijke website van Open Monumentendag.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Een mensenleven in deze wereld is niet meer dan het tijdelijk verblijf van een gehaaste reiziger.