Dodenherdenking met Requiem in de Bartholomeuskerk

01 mei 2018 - Algemeen federatie nieuws, Poeldijk

Jong en oud is het er wel over eens… het blijft de moeite waard om op 4 mei stil te staan bij diegenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Ook in Poeldijk wordt deze traditie ‘levend’ gehouden. Om 19.00 uur gaan Ds. Molenaar en Pastor Kwee voor in een Oecumenische herdenking.

Even voor acht uur verlaten de aanwezigen de kerk en gaan, begeleid door Pius X en leden van Scouting Poeldijk, gezamenlijk naar de begraafplaats. Rondom het graf van de Poeldijkse oorlogsslachtoffers luisteren naar de ‘Last Post’ en wachten op de acht klokslagen, gevolgd door twee minuten stilte… worden er kransen gelegd en zingen o.l.v. Pius X ons volkslied. In alle stilte gaat het gezelschap van de begraafplaats naar de kerk voor een kopje koffie.

De Dodenherdenking wordt in de Bartholomeuskerk traditioneel afgesloten met een kort Requiem, dit jaar van Maurice Duruflé. Leden van de Zangkoren Deo Sacrum en organist Patrick Hopper, o.l.v. Steven van Wieren zullen deze uitvoering verzorgen. Dit concert vangt aan om 20.30 uur.

Maurce Duruflé schreef dit Requiem vanaf 1947 ter herinnering aan zijn vader in opdracht van de uitgeverij Durand & Cie. Door de rustige en stralende klanken heeft dit Requiem veel weg van het Requeim van Fauré. De invloed van Fauré is zowel in tekstbehandeling als koristische opzet aan te wijzen. In de compositie van Duruflé zijn twee werelden te bespeuren. Enerzijds de innerlijke rust en onschuld die uit de gebruikte gregoriaanse melodieën (klassieke gregoriaanse uitvaartgezangen) spreekt. Deze gregoriaanse melodieën  worden zacht tot zeer zacht door de verschillende stemmen begeleid waarin een zekere mildheid doorklinkt. Anderzijds schuwt Duruflé de dramatiek niet. Tot besluit verrast Duruflé zijn toehoorders met het "In Paradisum" waarin hij "de eeuwige rust" zeer fraai schildert.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.