Een kijkje in het archief van de kerk in Poeldijk

25 december 2014 -

De Bartholomeusparochie in Poeldijk beschikt over een uitgebreid archief dat teruggaat tot 1579. Om o.a. dit belangrijke en kostbare bezit te beheren en te ontsluiten is al ruim 30 jaar een werkgroep actief. Het archief omvat op dit moment bijna 160 dozen die nu nog verdeeld zijn over 2 periodes. Het oudste deel betreft de periode 1579-1939, het nieuwe bestrijkt de periode daarna. Het oude archief is in de jaren zeventig van de vorige eeuw gearchiveerd en beschreven. Aan het archiveren en beschrijven van het nieuwe archief wordt nog gewerkt.

Dit jaar is de werkgroep gestart met een zeer omvangrijk en belangrijk project n.l. het volledig digitaliseren van het totale archief. Daarmee worden niet alleen alle documenten in het archief ontsloten maar tevens de zeer vele boeken worden van kaft tot kaft integraal digitaal vastgelegd. In de afgelopen negen maanden zijn vijfenveertig boeken gefotografeerd, bestaande uit preken-, doop-, huwelijk-, begraafboeken en diverse andere registers. Het bijzondere in het Latijn handgeschreven prekenboek en vademecum van pastoor Verburch zijn daar ook onderdeel van. Het oudste doopboek in het archief betreft: “Doopboek van het Pastoratus Westlandiæ”, en omvat de plaatsen Poeldijk, ’s-Gravenzande, Honselersdijk, De Lier, Loosduinen, Maasdijk, Monster, Naaldwijk en Ter Heijde over de jaren 1708 tot 1811.
Op deze wijze wordt alle informatie veilig gesteld en voorbereid op het (gedeeltelijk) toegankelijk maken via internet. Het digitaliseren vindt plaats door het scannen van de documenten tot het formaat A3 en het fotograferen van de grotere documenten, de charters en de boeken.
De meest bijzondere documenten zijn de achtenveertig charters waarvan enkelen van perkament zijn. Het zijn eeuwenoude verklaringen en overeenkomsten die door hun kwetsbare toestand een zeer zorgvuldige behandeling vragen, maar ook krijgen tijdens dit proces.
Op dit moment, november 2014, zijn er in totaal 8600 pagina’s en documenten digitaal gearchiveerd waarvan ca 1650 scans en 6950 foto’s. Dit is pas een klein deel van het totaal maar hopen dit in 2015 af te ronden.

De overige collecties in het archief
Tevens is de werkgroep dit jaar gestart om een aantal andere belangrijke collecties te ontsluiten en te beschrijven. Voor elke collectie: zowel voor goud & zilver, de missiebusjes, de paramenten, de Poeldijkse geestelijken en de fotocollectie is er een klein team samengesteld van 2 à 3 personen die elke verzameling -op dezelfde wijze als hierboven beschreven- ontsluit. Hiervoor past men voor elke collectie eenzelfde methode toe zodat later alles eenduidig op internet kan worden geplaatst en tevens gemakkelijk doorzoekbaar is. Maar hiervoor geldt wel dat er eerst zorgvuldig per collectie wordt bepaald wat wel en niet openbaar kan worden gemaakt via internet. Want een deel van het archief is (nog) niet openbaar en wordt daarom ook in een kluis bewaard.
De hierboven genoemde collecties vormen zeker een zeer belangrijk deel van alle voorwerpen van de Poeldijkse kerk maar zijn zeker niet uitputtend, want er wachten nog veel meer collecties en voorwerpen om vastgelegd te worden zoals de pastoorsportretten, de staties, etc, etc.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.