Een succesvolle Open Monumentendag te Poeldijk

20 september 2013 -

Zaterdag 14 september organiseerde de werkgroep Historie Bartholomeus Poeldijk de Open Monumentendag in de H. Bartholomeuskerk. Na een spetterend openingsoptreden van fanfarekorps Pius X, zijn de eerste 2 exemplaren van het boek 'Rooms Katholieke verenigingen uit Poeldijk en hun vaandels en vlaggen in de 19e en 20e eeuw' uitgereikt aan pastoor Steenvoorden (Pastoor en moderator van de Westlandse Parcohiefederatie) en Koos Verbeek (vicevoorzitter van het parochiebestuur H. Bartholomeus).
Drie jaar lang heeft een kleine redactie met veel enthousiasme en heel veel energie gewerkt aan een prachtig boek dat het Poeldijkse verenigingsleven verbeeldt in maar liefst 560 pagina's. Veel van het (beeld)materiaal van het boek komt uit het rijke archief van de parochie. De officiële opening is geheel in stijl gehouden door de voorzitter van de werkgroep Cora van Dalen, gekleed als Graalleidster uit de jaren ’30.
 
Het Poeldijkse verenigingsleven bruiste in de kerk op deze dag. Zo'n zeventien verenigingen presenteerden zich. Heden en verleden kwam aan de hand van foto's, films en andere materialen voorbij. Actief zijn met een potje bridgen of oude instrumenten van Pius X bekijken, het kon allemaal. Bij de EHBO was alles te leren over hartveilig wonen en ook de Zonnebloem was aanwezig. De handbalvereniging had een doel neergezet, maar handballen werd maar niet gedaan in de kerk. Ook de fraaie vogeltjes van vogelvereniging De Edelzanger floten hun deuntje mee. De meeste verenigingen vinden hun oorsprong in de katholieke kerk, zoals het Vrouwengilde en Pius X. Zowel historische als hedendaagse vaandels en vlaggen van de verschillende verenigingen waren te bewonderen.
Dit was ook het onderwerp van Klassendag waaraan zo'n 65 kinderen uit Poeldijk hebben mee gedaan. Op vrijdagochtend 13 september hebben de kinderen van groep 8 van de Basisscholen Verburchhof en de Nieuwe Weg zich verdiept in symbolen en symboliek. Ze hebben van alles geleerd over de vaandels en onder leiding van Karin Brabander, eigenaresse van de winkel Bij Tante Toos, hebben de kinderen hun vaandels versierd met symbolen uit hun eigen belevingswereld. Diaken Ronald Dits heeft veel verteld over de verschillende symbolen die in de kerk te vinden zijn. Dirigent Toos de Vreede en Caroline Dijkhof verzorgden een interactief muziekprogramma over de geschiedenis van de kerkmuziek.
 
Het altaar was het muzikale middelpunt voor verschillende muziekoptredens, met als decor de 19e eeuwse zilveren kandelaars. Je kon luisteren naar liedjes van akela's die in de jaren vijftig bij de scouting zaten en nog steeds samenkomen. Een a capella optreden van de Vrouwenschola van vereniging Deo Sacrum en het gevarieerde repertoire van het Meijer Quintet, dat voor deze dag was uitgebreid met de jongste zoon tot een “sextet”, maakten de diversiteit in muziekstijlen compleet.
De filmprimeur kwam uit het archief van de oude Bartholomeusschool waarin het dagelijks leven te zien was van Poeldijk in de 50’er jaren. Een presentatie met uitleg besteedde  speciale aandacht aan de glas-in-lood ramen in de apsis. Het 15e  eeuwse schilderij van de H. Bartholomeus was vanwege de geplande restauratie in de spotlights gezet.

De werkgroep H. Bartholomeus kan met veel genoegen terugkijken op een zeer geslaagde Open Monumentendag die dit jaar voor het eerst in Poeldijk ook op zondag werd gehouden. Deze dagen zijn alleen mogelijk door de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Ruim 1000 bezoekers hebben de Macht en Pracht van het rijke roomse leven en het verenigingsleven bekeken. En wilt u die rijke historie van dat verenigingsleven nog eens na lezen dan kunt u het prachtige boek 'Rooms Katholieke verenigingen uit Poeldijk en hun vaandels en vlaggen in de 19e en 20e eeuw' bestellen bij de werkgroep of bij boekhandel Vingerling.

Tot slot willen wij iedereen bedanken voor hun bijdrage aan het boek en de expositie: Beheersstichting Loswal de Bonnen, Stichting Fonds Westland, Parochiebestuur H. Bartholomeus, Drukkerij Nadorp, Westland Advies, Tamoil Poeldijk, Stichting Schrijverscollectief Westland,  De Poeldijker, Alle Poeldijkse verenigingen, Kunstenares Mi-Tê Goeijenbier, Antiquair Chris van Waes, Druiventuin de Sonnehoeck en de schippers van de Fa. van Spronsen, Pius X, Het Meijer Quintet, Vrouwenschola Deo Sacrum, Oud-leidsters van het eerste uur van Scouting Poeldijk, De planten van A. van Spronsen, Tommy Tomaatjes van Greenco BV en Karin Brabander van bijtantetoos.nl.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.