H. Bartholomeuskerk voorzien van toeristisch ANWB-bord

05 juni 2016 -

Wethouder Peter Ouwendijk heeft samen met pastor Max Kwee aan het einde van de eucharistieviering een ANWB-bord onthuld, waarop in het kort de geschiedenis van het kerkgebouw is te lezen. Na de inzegening van de plaquette is deze door de familie van de overleden pastor Kees Veerkamp naast de ingang aan de buitenkant van de jubilerende kerk bevestigd.

De H. Bartholomeuskerk, in de volksmond de kathedraal van het Westland genoemd, bestaat dit jaar negentig jaar. Vanwege de voormalige dekenale functie is het met haar 76 meter hoge toren de hoogste kerk van het Westland en bepalend voor de skyline van Poeldijk. Door het officiële ANWB-bord is ‘Ons Bartje’ nu opgenomen in de toeristische routes en biedt het langskomende toeristen de nodige historische informatie over de kerk en haar parochie. Daarbij komt ook pastoor Franciscus Verburch (1616-1707) aan bod, de eerste pastoor van het Westland na de Reformatie en grondlegger van de Westlandse druiventeelt.

Feestelijke activiteiten
De onthulling van het ANWB-bord is onderdeel van de feestelijke activiteiten rond de negentigjarige kerk. Het jubileumprogramma begon al op 1 juni met de Poeldijkse Avond4daagse, waarvan de wandelroute op de derde avond door de kerk ging. Bij binnenkomst in de kerk kregen de 350 deelnemers aan de wandeltocht een waxinelichtje aangereikt met daarop de tekst: ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’. Veel kinderen deden dat voor hun overleden opa en/of oma.

De activiteiten rond het negentigjarige jubileum eindigen op 29 oktober met een toertocht voor fietsers, die ook door de kerk zal gaan. De rode draad van alle activiteiten is om de kerk naar buiten te laten treden door contact te zoeken met de Poeldijkse verenigingen.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.