Inspectie van kerktoren met behulp van een drone

16 juli 2013 -

Op maandag 24 juni werd met behulp van een drone - een kleine op afstand bestuurbare helicopter – inspectie verricht naar de kwaliteit van de gevel en speciaal van het voegwerk aan de westzijde van de kerktoren. Van beneden af was met behulp van een verrekijker duidelijk zichtbaar dat er enkele zeer slechte plekken waren.

De bedoeling van deze exercitie was om na te gaan of er boven de duidelijk zichtbare plekken nog meer plaatsen waren waarvan het voegwerk eigenlijk ook hersteld zou moeten worden. Met andere woorden: hoeveel (meer) steigerwerk zou noodzakelijk zijn? Bij voegwerkzaamheden op lastige en moeilijk bereikbare plaatsen maakt de post steigerwerk een belangrijk deel uit van de totale kostenpost. Daarom is in het voortraject van offerteaanvraag en de plaatsing van de benodigde steiger deze optie van inspectie aan de orde gekomen.
Een andere mogelijkheid is om met een hoogwerker deze inspectie uit te voeren maar dat zou waarschijnlijk duurder gaan uitpakken. In dat geval veroorzaken namelijk de transport- en opstelkosten van de hoogwerker (inclusief de vergunning en het afzetten van een gedeelte van de rijweg) nog een behoorlijke kostenpost.

In opdracht van Verbakel Bouwbedrijf heeft Sky Survey uit Pijnacker, een visuele inspectie uitgevoerd aan de kerktoren in Poeldijk in verband met de geplande renovatie werkzaamheden. Sky Survey is een professionele organisatie die gespecialiseerd is in visuele inspecties, metingen en luchtfotografie door de inzet van Unmanned Aerial Systems (UAS). Unmanned Aerial Vehicle (UAV), een onbemand luchtvaartuig ook wel drone genoemd, is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. De toestellen worden vaak op afstand bestuurd, waarbij de bestuurder zich in de nabijheid kan bevinden, maar ook op duizenden kilometers afstand. De naam drone komt van het Engelse en oud Nederlandse woord drone, wat dar betekent.
De inzet van een drone biedt de mogelijkheid om veilig inspecties op hoogte uit te voeren, zonder dat de mens zelf wordt blootgesteld aan het risico van het werken op hoogte. Deze inspecties zijn niet beperkt tot onderstaande toepassingen.

De in Poeldijk gebruikte drone is een flying robot voor onderzoeksdoeleinden type ASC TEC Falcon 8 en heeft de afmeting van ca 60 x 80 cm, en werd geleverd door de Schotse firma Cyberhawks Innovations. Er zitten op de twee staven elk 4 propellers, dus acht totaal; elk met een eigen motortje. Het geheel weegt 2,4 kg exclusief de batterij. Met de batterij kan het toestel hooguit 20 minuten in de lucht blijven, dan moet de batterij weer ververst worden.
Aan de voorzijde is een kleine compact-camera gemonteerd (met een Leica groothoeklens 24 - 2.8) die vertikaal kan draaien.

De inspectie met de drone heeft resultaat opgeleverd: aan de hand van de vele foto’s is te zien dat er meerdere slechte plekken van het voegwerk aanwezig zijn. Als gevolg hiervan is er besloten om meer steigerwerk te laten plaatsen.

Klik hier voor de foto’s om te zien hoe de drone aan het werk is.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.