Presentatie boekje Poeldijkse Zouaven

17 augustus 2023 - Algemeen federatie nieuws, Poeldijk

Zondag 6 augustus kreeg pastor Ad van Luijn van auteur Cor van Dijk (99) in de Bartholomeuskerk het eerste exemplaar van zijn boekje over de Poeldijkse Zouaven, getiteld “De Paus Roept”. Cora van Dalen, voorzitter van de werkgroep Historie Poeldijk memoreerde de bijzondere prestatie van krasse auteur Van Dijk én de strijd, die 7 Poeldijkse jongemannen ruim 150 jaar geleden voor het bedreigde Vaticaanstad voerden.

In het boekje “De Paus Roept” wordt door de auteurs Cor van Dijk, zijn neef Henk van Dijk en diens vrouw Corrie, een belangrijk stuk van de Poeldijkse katholieke geschiedenis onthuld en beschreven. Hierin staat dat 10 Poeldijkse Zouaven, waarvan 2 afkomstig uit Honselersdijk, de paus in de periode van 1867 tot 1870 hebben ondersteund in zijn oorlog tegen de Italiaanse republikeinen.
Na enige jaren van zware strijd heeft de paus uiteindelijk moeten capituleren voor de Italiaanse en deels Franse overmacht, maar deze jonge mannen hebben hun leven destijds in de waagschaal gesteld voor de paus.

In dit boekje worden deze Zouaven uitgebreid beschreven en ook hun wereldreis naar Rome, want zeker in die tijd, was dat een forse onderneming die niet zonder risico's was. Ook omdat deze Poeldijkse vrijgezelle jongemannen tot dat moment waarschijnlijk nog nooit de Westlandse grenzen hadden gepasseerd. Naast de Zouaven worden ook de families beschreven die hun zonen destijds op pad lieten gaan om de paus te beschermen.

 

Het boekje is te koop voor het bedrag van € 12,50. Dit kan via een mailtje aan de werkgroep historie bartholomeus poeldijk.

Voor een volledige beschrijving van de geschiedenis der Zouaven is er nog een boekje te koop met als titel “Voor Paus en Koning”. Dit boekje is te bestellen via de website van het Zouavenmuseum
Kosten € 9,00 ex verzendkosten.

foto: Willem de Bruijn

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.