“Pro Ecclesia” voor Ine Vranken- Grootscholten

31 juli 2014 -

Het leek een ‘gewone' zaterdagavondviering in de Poeldijkse kerk te worden, maar opvallend was dat er veel meer mensen aanwezig waren dan anders op een zaterdagavond. Opmerkelijk was ook dat de pastoor van de Sint Franciscusfederatie, J. Steenvoorden, voorging en Jos Vranken als gastdirigent optrad en zorgde voor een stralende uitvoering van de Missa Pontificalis Secundam van Don Lorenzo Perosi, waarbij het eigen Bartholomeuskoor versterkt werd met leden van andere koren van Vranken die deze mis ook op het repertoire hebben. De eigen dirigent Steven van Wieren verzorgde daarbij de orgelpartij. Er leek dus toch wel iets bijzonders aan de hand! Vlak voor het einde van de viering werd duidelijk wat dat was.

Pastoor Steenvoorden vroeg Ine Vranken- Grootscholten (de vrouw van !) naar voren te komen en deelde mee dat het Paus Franciscus behaagd had haar de kerkelijke onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ toe te kennen. Aanleiding was het feit dat zij zich gedurende ruim 50 jaar op heel bijzondere wijze heeft ingezet voor de Zangkoren ‘Deo Sacrum’. Sinds het begin van de jaren 60 in de vorige eeuw had zij een belangrijk aandeel in de muzikale ontwikkeling van de kinderen van het koor en werd ze een zeer toegewijde assistente van haar echtgenoot Jos Vranken, die tientallen jaren de muzikaal leider was van Deo Sacrum.
Toen na enkele jaren het meisjeskoor een hoog muzikaal peil had bereikt werd zij zelf dirigente van de zogenaamde ‘Selectiegroep’, bestaande uit een 25tal getalenteerde meisjes van het koor. Daarmee behaalde zij zowel nationaal als internationaal opmerkelijke successen. Ook was ze vele jaren actief lid van de uniformencommissie en zorgde ze voor het uitschrijven van muziekpartijen. Daarnaast werd Ine ook cantor bij de vieringen met volkszang in de Bartholomeus.
Naast nog altijd actief zingen is ze sinds enkele jaren ook dirigente/organiste van het dameskoor ‘Sint Caecilia’ dat wekelijks de liturgische vieringen in zorgcentrum De Terwebloem (en daarvoor in de kapel van de Witte Brug) muzikaal opluistert. Kortom een welverdiende onderscheiding voor deze vrouw die zoveel heeft betekend en nog steeds betekent voor de Poeldijkse gemeenschap en de kerkmuziek.
Met oprechte felicitaties, fraaie boeketten bloemen, luid applaus en een massaal gezongen Lang zal zij leven, werd haar de onderscheiding opgespeld en de oorkonde met de handtekening van paus Franciscus overhandigd.
Na afloop van de feestelijke viering was er een receptie achter in de kerk, waar velen Ine feliciteerden met deze bijzondere onderscheiding.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.