Een blik achter de schermen - Woord- en Communievieringen -

17 oktober 2016 -

Het lijkt allemaal zo gewoon: op zaterdagavond en zondagmorgen is er een viering in de kerken van de parochiefederatie. Maar ja, niet elke parochiekerk heeft nog een eigen pasto(o)r. Voor het federatiesecretariaat is het elke keer een heel gepuzzel om alle vieringen bezet te krijgen met een voorganger. Naast onze eigen pastores krijgen we in het Westland veel hulp van emeriti, en daar zijn we ze zeer dankbaar voor! Zo kunnen we op veel plekken de eucharistie vieren. In veel parochies kunnen we ook een beroep doen op lekenvoorgangers die voorgaan in een Woord- en gebedsdienst of Woord- en Communieviering. Een kijkje achter de schermen van een lekenvoorganger, aan tafel met Pieter Broch en Helen de Vreede uit Poeldijk.

Hoeveel voorgangers zijn er in Poeldijk voor de Woord- en Communievieringen?
Pieter: We zijn met z'n vieren: Leny van Leeuwen en Harry Stijger en wij samen Helen de Vreede en ik. Leny en ik verzorgen ook de overweging (preek). Wij gaan voor in 5 parochies: Poeldijk, Monster, 's-Gravenzande, Heenweg en tenslotte in Hoek van Holland. Daarnaast verzorgt Leny nog vieringen in de Terwebloem en Trees van der Sande-van Rodijnen, in het verleden ook een van onze vaste medevoorgangers, leidt nu vieringen in de Backerhof.  Zoals gezegd vijf parochies, dat is dus een behoorlijk groot gebied waarbinnen wij voorgaan.

Hoe vaak per jaar gaan jullie voor?
Helen: Ongeveer 6x per jaar, meestal in 2 vieringen, één op zaterdagavond en één op zondagmorgen, maar het gebeurt ook wel dat er twee vieringen op zondagmorgen zijn bv. één in Poeldijk om 09: 30 en de volgende om 11:00 uur in Hoek van Holland. Dat kan wel eens betekenen dat we wat haast moeten maken om op tijd in Hoek van Holland te arriveren, zeker als de viering in Poeldijk wat uitloopt. Het kan ook voorkomen dat een pastor ziek is en niet kan voorgaan in een eucharistieviering, dan krijgen we op het laatste moment het verzoek om nog een derde Woord- en Communieviering in hetzelfde weekend te verzorgen!

Hoe ben je voorganger geworden en waarom doe je het?
Pieter: Ik heb eerst twee jaar samengewerkt met Ria van der Knaap-Barendse, in de vieringen verzorgde Ria de overweging. Toen zij in 2006 overleed, stond ik voor de keuze of ik nu de overwegingen zou gaan doen. Ik vond het een enorme uitdaging en ik wilde het ook wel graag gaan doen. De eerste paar keer zijn natuurlijk best spannend, maar als je hoort dat de overweging goed is overgekomen, geeft dat weer veel voldoening.
Helen: Ik ben al vele jaren lectrice en een aantal jaren geleden was het zo dat iemand van de werkgroep Woord- en communievieringen voorging samen met iemand van de lektorengroep. Het was altijd fijn om zo’n viering samen voor te bereiden en uit te voeren. Daardoor ben ik de werkgroep gaan versterken; het is voor mij ook een stukje uitdaging om met elkaar de viering tot een mooi geheel te maken.
Momenteel zijn er 3 full-time priesters en vanaf 1 december nog een part-time priester in de Federatie beschikbaar en voor een aantal weekenden per jaar is er ondersteuning van een paar paters Jezuïten en enige oud-pastores. Het is dus onmogelijk om in elf parochies van de federatie elk weekend 2 eucharistievieringen te verzorgen. In de  Woord- en Communievieringen gaat een diaken,  een pastoraal medewerker, of een lekenvoorganger voor. Toen wij zagen aankomen dat de kerk opnieuw een aantal zaterdagavonden gesloten zou moeten blijven omdat er geen voorganger beschikbaar was, hebben we ons aangemeld als voorganger in de Woord- en Communievieringen. Waarom? Omdat wij het belangrijk vinden dat de mensen naar de kerk kunnen komen en de H. Communie ontvangen. Want, zo vrezen wij, hoe vaker de kerk gesloten blijft, des te sneller zal de teruggang van de kerkgang plaatsvinden.

Hoe bereid je de vieringen voor?
Pieter: Een aantal weken tevoren krijg ik de teksten voor gebeden en voorbede binnen, dan begin ik met het samenstellen van de liturgie, daarna neem ik contact op met de dirigenten van de koren die de liederen aanleveren. In de voorbede nemen we vaak iets uit de actualiteit op (bv. de aardbeving in Italië). Vervolgens zoek ik een passend plaatje bij het thema van de viering bv. Barmhartigheid voor de omslag en dan gaat alles naar het secretariaat om te worden gekopieerd.

Is het moeilijk om een overweging in elkaar te zetten?
Pieter: Ik ben er ongeveer 2 uur mee bezig, dan laat ik het een paar dagen liggen en in de laatste week breng ik nog wat verfijningen aan. De lengte is + 9 minuten. Het is belangrijk momenten in te bouwen waarop de aandacht van de luisteraar wordt geprikkeld. Hoe stiller het in de kerk is, hoe beter de overweging overkomt. Ik maak de overwegingen met plezier, soms krijg ik ineens een idee – bijvoorbeeld iets wat ik op vakantie heb meegemaakt - dat ik heel goed kan gebruiken.
Helen: Als we zo op zondagmorgen om kwart voor negen door een verlaten Westland rijden, zeggen we wel eens tegen elkaar: " We zijn net twee missionarissen op weg naar de volgende post!"

Wie gaan jullie opvolgen?
Pieter: Dat is een vraag die wij helaas nu nog niet kunnen beantwoorden.  Er hebben zich nog geen kandidaten gemeld. We hopen dat iemand, na het lezen van bovenstaande, zegt: ”Dat is misschien wel iets voor mij.”

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Het ontkennen van problemen is een vorm van zelfbedrog die elke persoonlijke groei onmogelijk maakt.