Archiveren middels het houden van interviews

27 juni 2016 -

Binnen de RK-geloofsgemeenschap van ’s-Gravenzande worden er allemaal interviews gehouden met geloofsgenoten die allemaal nog feeling hebben met hoe het geloven binnen onze parochie eruit zag na 1945. We zijn er nu zo’n 3 maanden actief mee bezig en hebben een zestal interviews gehouden.

Met elkaar hebben we enerzijds een tijdlijn opgebouwd over de geschiedenis van onze geloofsgemeenschap. En anderzijds hebben we kennis gemaakt met het gevoel, de beleving in onze geloofsgemeenschap na de tweede wereldoorlog. Wat daarin opvalt is dat we werkelijk bezielde verhalen horen. Al pratend komen we in een wereld terecht van de persoon die we interviewen.
Daar waar we aanvankelijk de namen en de jaargetallen nog kwijt waren komen ze in het gesprek alsnog naar boven. En ook de verbondenheid wordt al pratend meer voelbaar. Zo ontdekken we allerlei zaken: het feit, bijvoorbeeld, dat er in die tijd allemaal nieuwe woonwijken werden gebouwd en dat er dus ook allemaal mensen van buiten ’s-Gravenzande binnen onze geloofsgemeenschap kwamen heeft deze ontzettend beïnvloed. Wij spraken een aantal van die mensen en wat opvalt is dat men er met trots en veel vriendschap over praat. Geloofsgemeenschappen bleken vriendschappen te bouwen voor het leven.
Dat is een deel van de oogst tot nu toe. Nu al een rijke oogst. Zowel wat betreft de inhoudelijke kant van de zaak (het zgn. Blauwe Archief) als de meer persoonlijke kant van ‘de zaak’: (het zgn. Rode Archief). En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat Joop Pellenkoorn (de initiatiefnemer)  zich ontwikkeld heeft tot hoofd-interviewer en daar heel veel plezier aan beleeft. En ook niet over het feit dat we alle interviews opgenomen hebben en deels hebben gefilmd en vastgelegd op Freemind-map en in Tijdlijn zodat je heel snel inzicht en overzicht krijgt.

Als u nu nieuwsgierig bent geworden, meer wilt weten of meer weet? Bel ons dan John van den Enden (0622927514), stuur een mail, of kijk in het fotoalbum op onze website. Daar staan alle foto's, maar lees ook alle voorgaande berichten of kijk eens in het Parochieblad De Hoeksteen.

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (5) - Boeiende gesprekken voeren

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (4) - Geschiedenis schrijven nieuwe stijl

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (3) - wat beweegt ons eigenlijk?

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (2) - archiveren

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (1) - start

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Wie door velen wordt gevreesd, heeft velen te vrezen.