Ons breeje RK verleden

01 december 2015 -

De parochie van ’s-Gravenzande gaat op zoek naar zijn verleden en (her)ontdekt zo de verbinding met de andere parochies binnen de Federatie. Binnen onze parochie zijn een drietal kartrekkers aan de slag gegaan om uit te zoeken wat er allemaal in de archieven her en der is te vinden over Ons breeje RK verleden. Dit doen ze niet zomaar, maar er waren twee aanleidingen: het archief van ’s-Gravenzande ligt overal verspreid, en de mensen die nog gevoel en weet hebben van ons verleden worden steeds ouder en zijn er straks niet meer! Vandaar dat het project “Ons breeje RK verleden” per oktober is opgestart. En wat blijkt: dit is niet ‘stoffig’, dit is leuk, leerzaam, interessant, ontroerend en essentieel voor de mensen.

Ons project is op te splitsen in twee stromen: enerzijds is er het verzamelen en archiveren van alle papier, foto’s en boeken etc. De feiten op een rijtje! Daarnaast heb je de kant van de beleving: het persoonlijk in gesprek gaan met de mensen die nog weten hoe de beleving was bij die feiten. De ‘warme kant’ van het archiveren zal ik maar zeggen. Dat die ‘warme kant’ aantrekkelijk is, bleek al toen we in oktober op de Beursvloer Westland om hulp vroegen om ons bij het archiveren te komen helpen. Binnen 2 uur hadden we 7 matches met 7 vrijwilligers van 6 organisaties die ons wel willen komen helpen. Met name het houden van de interviews met de mensen die nog veel weten over het verleden trok veel vrijwilligers aan. De tegenprestatie die we daarvoor neer gaan zetten is deels reclame maken op onze website, maar ook goede gesprekken voeren over je geloof. U snapt dat we erg blij waren met deze ontwikkeling. Onze doelstelling is immers meer betrokkenheid creëren binnen de geloofsgemeenschap en met de mensen daarbuiten.

De afgelopen maand zijn we vooral bezig geweest met wat er allemaal bij komt kijken om een archief op te bouwen. We zijn dan ook volop in gesprek gegaan met een aantal mensen die al veel ervaring hebben met archiveren en zo hebben we deels al ontdekt waar we allemaal interessant materiaal en archief hebben liggen. Zo spraken we ook de archivaris van Monster: Anton van der Valk. En wat blijkt: wij hebben al een deel van ons verleden in het archief in Monster liggen (periode 1949-1997) en het is dan ook niet voor niets dat onze eerste stap ook gevoelsmatig die richting op ging. Terwijl we zo bezig zijn, kregen we ook meteen inhoudelijk al een paar interessante feiten te weten: wist u bijvoorbeeld dat er voor de Reformatie een hele grote RK kerk was in ’s-Gravenzande? En wist u dat er ook een Maria-bedevaartsplek was in ons dorp? En wist u dat we als RK-parochianen voor 1949 in onze omringende dorpen naar de eucharistieviering gingen? En dat het de parochie Monster was die op het idee kwam om ervoor te zorgen dat wij in ’s-Gravenzande een eigen kerkgebouw kregen? Wij gaan rustig verder met onze ontdekkingstocht. In het samen zoeken naar onze geschiedenis komen we in verbinding met de mensen van de eigen parochie, met de parochies van de Federatie en ook met de mensen in de maatschappij. We houden u graag regelmatig op de hoogte van onze belevenissen. U bent van harte welkom om ons in de een of andere vorm te komen versterken.

Joop Pellekoorn, Piet Vijverberg en John van den Enden   (v.l.n.r zie foto boven)

Klik hier voor meer foto’s van dit project

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.