Ons breeje RK verleden (5): Boeiende gesprekken voeren

10 mei 2016 -

De parochie van ’s-Gravenzande (1947) gaat op zoek naar zijn verleden en (her)ontdekt zo de verbinding met de andere parochies binnen de parochiefederatie. Het archief van ’s-Gravenzande ligt verspreid in het Westland en de mensen die nog gevoel en weet hebben van ons verleden worden steeds ouder en zijn er straks niet meer! Vandaar (onder andere) het project “Ons breeje RK verleden”.

Zo sprak één van de initiatiefnemers van dit project, de heer Joop Pellekoorn, meer dan een uur met Leo van Rest over vroeger tijden. Leo van Rest zult u zeggen, ken ik die? Leo van Rest heeft zijn schildersatelier gehad in het voormalig kerkgebouw aan de Pieter Heussstraat. Al pratende worden foto- en film-opnamen gemaakt en proberen we de grote lijn in het verhaal helder te krijgen. Zo sprak Leo over hoe het voor hem begon met de koop van grond en het oude kerkgebouw aan de Pieter Heusstraat in ‘s-Gravenzande. Maar ook de tijd van onze bouwpastoor Sikkink. De tijd waarin we als ‘s-Gravenzandse RK geloofsgemeenschap groeiden van 50 naar 700 leden.
En ook spraken we over het prille begin van de ONS breeje RK verleden. De tijd net na de tweede wereldoorlog. Hoe een klein groepje katholieken tegen de stroom in, in samenwerking met Monster, in ‘s-Gravenzande onze eigen RK kerk stichtten. Zo passeerden Klazien Baas, Henk Persoon, Piet Hendriks en Jo Batist de revue.
Leo bedankt voor het prettig bijpraten en het helpen opbouwen van ONS breeje RK verleden.

Voor meer foto’s van het project, kijk op onze website en klik hier.

Wie heeft er nog foto’s van die tijd? Laat het ons svp weten!

 

Lees ook:

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (4) - Geschiedenis schrijven nieuwe stijl

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (3) - wat beweegt ons eigenlijk?

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (2) - archiveren

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (1) - start

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Als u uw verdriet wilt verdrinken, weet dan dat dit niet lukt omdat verdriet kan zwemmen.