Wat zeggen 1949 en 1965 voor 's Gravenzanders?

22 juni 2014 -

De roerige tijden in onze vaderlandse geschiedenis en de reformatie brachten grote veranderingen teweeg in het kerkelijk klimaat. Daarbij verloor ’s-Gravenzande haar katholieke identiteit en haar kerk. Pas in 1949 ontstond in 's-Gravenzande weer een rooms katholieke kerkgelegenheid. Als 'bijkerk' van de H. Machutusparochie in Monster werd toen de kerkzaal aan de Pieter Heusstraat door Mgr. J.P. Huibers, bisschop van Haarlem, ingezegend. De diensten werden door de geestelijkheid van Monster verzorgd. Het aantal katholieken in het dorp was zeer gering en voorheen behoorden zij tot de parochie H. Machutus te Monster.

Donderdag 23 juni 1949 is voor de kleine groep katholieken van ’s-Gravenzande van bijzondere betekenis. Op die dag werd de eerste eucharistieviering gehouden en konden de ’s-Gravenzandse katholieken op zon- en feestdagen in hun eigen plaats naar de Kerk gaan. Dit heeft geduurd tot 1965, toen het parochiebestuur erin slaagde een perceel grond te kopen aan de Iepstraat te ’s-Gravenzande. In 1966 is de Pieter Heusstraat aan de eredienst onttrokken en verkocht. In dit pand begon Leo van Rest jaren later zijn schilderwerkzaamheden.

Aan de rand van de toenmalige bebouwde kom van ’s-Gravenzande werd in 1966, op de plaats van het huidige kerkgebouw aan de Iepstraat, eerst een houten noodgebouw in gebruik genomen. Vanwege het groeiend aantal parochianen werd later, onder leiding van de eerste 'eigen' pastoor J. Sikkink, uitgezien naar een grotere kerkgelegenheid. Nadat de nodige fondsen binnen werd pastoor Sikking als bouwpastoor aangesteld en is in het najaar van 1973 gestart met de bouw van het huidige kerkgebouw. In 1974 is deze kerk in gebruik genomen. Tijdens de bouw werd de parochie gastvrij ontvangen door de Hervormde Gemeente (Uniekerk) in de Langestraat.

U begrijpt dat er een aantal jubilea te vieren zijn in 's Gravenzande, te weten dat het 65 jaar geleden is dat de eerste eucharistieviering gehouden werd en dat het nu 40 jaar geleden is van de ingebruikname van het huidige kerkgebouw.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.