Beelden, kruisbeelden, religieuze prenten en een lichtgevende Maria.

01 juni 2015 -

De huiskamer van Elleke en Jacques van der Knaap in Wateringen ziet eruit als een mix van een museum en een opslagplaats. Sinds Elleke een oproep deed om voorwerpen af te staan voor een nog op te richten religieus museum staat de telefoon roodgloeiend.

"Het is eigenlijk geen hobby maar ik voel het als een soort roeping," zegt Elleke, die lerares was aan de Mariaschool. "Ik schrik echter terug van het woord roeping omdat ik mij niet heiliger wil maken dan ik ben." In haar zoektocht wordt Elleke trouw ter zijde gestaan door echtgenoot Jacques. Beiden zijn actief in de Sint Josephparochie in Wateringen. Jacques, gepensioneerd natuurgeneeskundige, verzamelt rozenkransen. "Ik heb er diverse naast mijn bed hangen." Voor een rozenkrans en een hostiedoosje is niet veel ruimte nodig. Dat is anders met de beelden en schilderijen.

"Het wordt alleen maar meer," zegt Elleke over haar religieuze verzameling. "Voorlopig is het huis opslagplaats. Ik heb nu al genoeg om de muren van vijf klaslokalen te vullen, tien kruisbeelden tegen één muur. Ik ben op zoek naar een gebouw."
De religieuze voorwerpen zijn vaak afkomstig van ouderen, die kleiner willen gaan wonen. De kinderen hebben geen interesse en de ouders gaan op zoek naar een goede bestemming. "Een mijnheer uit 's-Gravenzande belde: U komt als een engel uit de hemel. Ik heb nog een communiebestekje. Wilt u dat ook hebben, dadelijk komt het in de prullenbak. Nu kan ik het nog een bestemming geven."

Medio april heeft Elleke tijdens een vergadering van parochiebesturen verteld over haar wens om een eigen ruimte te hebben. "Daar kunnen kinderen, ouders en grootouders samenkomen om te kijken en te vertellen. Ik denk ook aan een stilteruimte met een kaarsje in het museum. Het geloof gebeurt niet meer in de kerk maar misschien wel in het museum."

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Het geloof is een stok om op te leunen, niet om anderen mee te slaan.