Bestuursbesluit: 'de Kolenkit' in de verkoop

24 november 2023 - Algemeen federatie nieuws

Afgelopen zondag 19 november is in de St. Elisabethparochie bekendgemaakt wat het parochiebestuur heeft besloten aangaande de toekomst van de St. Josephkerk, beter bekend als de Kolenkit. Het kenmerkende gebouw op de hoek van de Harry Hoekstraat en de Dr. Schaepmanstraat in Wateringen. Al eerder was een beslissing genomen over het onttrekken aan de eredienst van het kerkgebouw, nu heeft het parochiebestuur aan de parochianen ook duidelijk gemaakt dat het de kerk, de bijbehorende pastorie en het parochiezaaltje De Kolenkit gaat verkopen.
Als het bisdom Rotterdam akkoord gaat met het voornemen tot verkoop, komt er een einde aan het bijna 58-jarig bestaan van de St. Josephkerk. De St. Jan de Doperkerk, met ruimte voor 800 personen, is dan de enige rooms katholieke kerk van de St. Elisabethparochie in Wateringen.

Behouden van het kerkgebouw
De mogelijkheid is nog onderzocht om de St. Josephkerk een nieuwe bestemming te geven, bijvoorbeeld als cultureel, of diaconaal-spiritueel centrum. Maar de kosten voor zo’n project en de op lange termijn ontbrekende noodzakelijk grote inzet van vrijwilligers waren uiteindelijk voor het parochiebestuur breekpunt om voor deze optie te kiezen.

De voorbereidende werkzaamheden voor de verkoop zijn in volle gang. Tientallen belangstellenden, waaronder enkele christelijke kerken en projectontwikkelaars (voor woningbouw) hebben zich gemeld voor dit unieke gebouw en/of voor het perceel waarop de drie te koop aangeboden gebouwen staan. Binnenkort kunnen zij – via een vastgestelde procedure- een bod uitbrengen, waarna het parochiebestuur een keuze maakt aan wie zij het complex gunt.

Vanaf 1 januari 2024 zullen er geen vieringen meer worden gehouden in de St. Josephkerk. Op later datum, begin 2024, zal de St. Josephkerk tijdens een plechtige viering aan de eredienst worden onttrokken en zullen enkele belangrijke, religieuze objecten in processie worden overgebracht naar de St. Jan de Doperkerk aan de Herenstraat. Het voornemen ligt er om de dagkapel in de St. Jan de Doperkerk om te dopen tot ‘St. Josephkapel’ en zo de verbinding met de naam van de St. Josephkerk in ere te houden.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.