De pastoor geeft lezing over Kevelaerramen

16 mei 2018 - Algemeen federatie nieuws

Kevelaer is een bedevaartplaats net over de Duits - Nederlandse grens vlak bij Kleef. Het heeft niet de bekendheid als Lourdes, hoewel het verhaal over Kevelaer veel ouder is. Rond Kerstmis van het jaar 1641 hoort de vrome marskramer Hendrik Busman op de heide van Kevelaer nabij een hagelkruis tijdens zijn gebed een stem: "Bouw mij op deze plaats een kapelletje!" Hij hoorde op drie verschillende dagen deze geheimzinnige stem. Zijn vrouw zag in een nachtelijke verschijning een afbeelding van Maria als "Troosteres van de bedroefden". Zij had een tijd eerder deze afbeelding gezien in de handen van twee soldaten. In die tijd na de pestepidemie van 1623 in die contreien werd de inspraak van Maria vaak onder deze titel ingeroepen. In 1642 reeds kon de pastoor van Kevelaer het genadebeeld in het door de marskramer Hendrik Busman gebouwde kapelletje plaatsen.

In de twee uiteinden van de Sint Jan de Doperkerk in Wateringen, links en rechts, zijn fraaie gebrandschilderde ramen aangebracht ter ere van Maria als de onbevlekte maagd (Lourdes) en als troosteres der bedroefden (Kevelaer). In twaalf taferelen wordt het hele verhaal van Kevelaer vertelt: de verering van Maria als troosteres van de bedrukten, Hendrik Busmann, zijn vrouw, de twee soldaten die haar een prentje aanbieden, maar ook bouwpastoor Flinkenflügel van Wateringen.

De Sint Jan de Doperkerk in Wateringen is elke zaterdagmiddag open voor bezichtiging van o.a. deze ramen. Op zaterdagmiddag 19 mei geeft pastoor Steenvoorden uitleg bij deze bijzondere ramen die herinneren aan de tijd dat de kerk het centrum was van de Westlandse processie naar Kevelaer. De lezing van pastoor Steenvoorden begint om 14.00 uur in de Sint Jan de Doperkerk, Herenstraat 164 te Wateringen.

Lezing    het verhaal van Hendrik Busmann en de Kevelaer-ramen
Spreker  pastoor Steenvoorden
Waar     Sint Jan de Doperkerk, Herenstraat 164 Wateringen
Datum   zaterdag 19 mei 2018
Tijd       14.00 - 15.00 uur

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Als u uw verdriet wilt verdrinken, weet dan dat dit niet lukt omdat verdriet kan zwemmen.