"Kolenkit gaat dicht voor kerkdiensten"

13 september 2022 - Algemeen federatie nieuws

Kerkgangers van de Sint Josephkerk in Wateringen krijgen het druk. Komende zondag is de eerste bijeenkomst over de toekomst van de kerk. Het parochie-bestuur wil De Kolenkit voor kerkdiensten sluiten.

AD Westland - 12 september 2022 door FRED VERMEER

Trouwe bezoekers van de Sint Josephkerk kunnen de datum 1 januari 2024 met een zwarte stift omcirkelen. Zeker voor degenen die er gedoopt of getrouwd zijn is het een hard gelag. Maar het bestuur van de Sint Elisabethparochie voor Wateringen en Wateringse Veld zegt geen keus te hebben. Nog anderhalf jaar en dan wordt de Kolenkit, zoals het gebouw aan de Harry Hoekstraat in de volksmond heet, 'aan de eredienst onttrokken'.

Op een goede zondag zitten er honderd bezoekers in de Sint Josephkerk en even zo veel in de Sint Jan de Doperkerk, even verderop in de Herenstraat. En dat terwijl er in beide karakteristieke kerkgebouwen ruimte is voor respectievelijk 850 en 750 bezoekers. Het totale aantal parochianen in Wateringen bedraagt momenteel 7238, zo weet vicevoorzitter Jos Raaphorst van het parochiebestuur uit zijn hoofd. Omgerekend nog geen vier procent bezoekt dus nog fysiek de kerkgebouwen.

Veel te weinig om beide gebouwen in stand te houden, weet het parochiebestuur ,,We hebben meer vrijwilligers dan kerkgangers", zegt Raaphorst, terwijl hij wijst naar de dames die met bloemen in de kerk bezig zijn. ,,Er zijn een boel mensen die het het kerkenblaadje rondbrengen en Wateringen heeft zelfs nog vier koren. Maar veel mensen hebben geen behoefte meer aan de eucharistieviering of communie in de kerk."

,,Er zijn nog maar heel weinig mensen die regelmatig naar de kerk gaan", vult diaken Walther Burgering aan. ,,De secularisatie kennen we al een tijdje, mensen haken af. De welvaart is hoog en dan hebben mensen God minder nodig als de nood aan de man is. Maar de kerk is wel verweven met het maatschappelijk gebeuren en dat willen we graag zo houden."

Zwarte cijfers
De Wateringse parochie schrijft nu nog elk jaar zwarte cijfers, maar regeren is vooruitzien, vervolgt Raaphorst. ,,Daarom hebben dit voorgelegd aan de bisschop in Rotterdam. Die gaat er uiteindelijk over, maar we willen de parochianen natuurlijk wel blijven betrekken bij de toekomst van het kerkgebouw. Het is allemaal best emotioneel voor sommige mensen."

,,Ja, het is enerzijds een triest verhaal", stelt Burgering. ,,Maar we hopen dat de parochianen na het bittere verlies ook naar de toekomst kunnen kijken. Anderzijds moet het bestuur ook gewoon een keuze maken en daar is lef voor nodig. Dit gebouw moet geen blok aan ons been worden. Nu hebben we als parochie nog geen financiële problemen en kunnen we alle opties open houden. We moeten de tijd nemen om levensvatbare ideeën vorm te geven."

Drie opties
De Kolenkit uit bouwjaar 1966 zal dus niet z'n zestigste verjaardag vieren als kerkgebouw, maar krijgt een andere functie. Of gaat misschien wel helemaal plat. Want goed beschouwd zijn er drie opties, weet diaken Burgering. ,,Het gebouw verkopen, waarna het gesloopt wordt. Of verkopen waardoor het een andere bestemming krijgt. Dat wordt dan geen poptempel ofzo, want daar zijn restricties voor. Maar er kunnen wel woningen komen of een zorgcentrum. De parochie kan het ook zelf in beheer houden en een andere bestemming geven."

Zondag 18 september is er na de kerkdienst een hoorzitting die wordt geleid door Hein Steneker van het bisdom Rotterdam. Naast de bestuursleden zijn dan ook pastoor Steenvoorden en diaken Burgering aanwezig om vragen te beantwoorden.

AD 2022-09-12 We hebben meer vrijwiligers dan kerkgangers.jpg

Jos Raaphorst (links), de vicevoorzitter van de parochie Sint Elisabeth en diaken Walther Burgering bij de Sint Josephkerk, alias de Kolenkit, aan de Harry Hoekstraat in Wateringen.

FOTO THIERRY SCHUT

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.