Lezing over Laudato Si

06 september 2022 - Algemeen federatie nieuws

In de St Josephkerk aan de Dr. Schaepmanstraat te Wateringen houdt diaken Walther Burgering op donderdag 8 september om 20 uur een lezing over de encycliek die Paus Franciscus in 2015 schreef, getiteld: Laudato Si. Een actueel schrijven (denk aan de stikstofcrisis) over hoe we als christenen omgaan met moeder aarde en werken aan het milieu. “Vanuit een christelijke spiritualiteit – de aarde is ons gegeven – hebben wij andere klimaatbelangen dan bedrijven en consumenten.“
Naar aanleiding van de inleiding gaan we met elkaar in gesprek over wat ons drijft om de aarde beter te maken en hoe we dit praktisch vorm kunnen geven. De lezing staat in het kader van de maand van de schepping, die enkele jaren geleden door de paus in het leven is geroepen. Toegang is gratis.  

Overheerser, consument of uitbuiter
De paus schrijft in Laudato Si over de verantwoordelijkheid die wij hebben: “Als wij zonder openheid voor verwondering en verbazing de natuur en het klimaat benaderen, als wij niet meer de taal spreken van broederschap en schoonheid in onze relatie met de wereld, zullen onze gedragingen die zijn van een overheerser, van een consument of van een pure uitbuiter van de natuurlijke bronnen, die niet in staat is paal en perk te stellen aan zijn directe belangen.”. Terwijl de natuur ‘een schitterend boek is, waarin God tot ons spreekt en ons iets meegeeft van Zijn schoonheid en goedheid.’ En dat is wat anders dan uitbuiten….

Ecologische bekering
Hij roept dan ook op om een dialoog te starten over de wijze waarop wij de toekomst van de aarde -‘ons gemeenschappelijk huis’- gestalte willen geven. En vraagt om een ‘ecologische bekering’. “Doorbreek de onverschilligheid; leef en werk vanuit een houding van respect en zorgzaamheid voor het welzijn van mens en aarde. En benoem de werkelijke oorzaken van de sociale en ecologische crises van vandaag.”
Hij vindt dat wij onszelf weer moeten verbinden met onze spiritualiteit, ons hart, onze intuïtie en de omgeving waarin we leven. “Dan komt er ruimte om onze levensstijl aan te passen naar een kleinere, ecologische voetafdruk en een nieuwe omgang met ons gemeenschappelijk huis. Dan kunnen we herijken wat belangrijk is en wat bijdraagt aan een waardevol leven. Daar moeten we iedere dag naar streven.”

Over deze levenshouding gaan wij 8 september met elkaar in gesprek.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.