St Jan de Doper zondags in beeld op internet

15 juni 2020 - Algemeen federatie nieuws, Wateringen

U heeft het waarschijnlijk al gehoord en misschien ook al bekeken en meebeleefd: de vieringen vanuit de St. Jan de Doperkerk zijn vanaf 6 juni via internet te volgen. In allerijl zijn in de maand mei voorbereidingen getroffen die nodig zijn om dit mogelijk te maken.

Pinksteren en Drie Eenheid
Zaterdag 30 mei was de vuurdoop met een oecumenische viering onder het motto ‘Tot welzijn van allen’. Diaken Walther Burgering en dominee Jan Henzen verzorgden deze bijzondere viering, die anders in het Hofpark had plaatsgevonden. Op een paar kinderziektes na (het geluid was niet overal even sterk en beeld en geluid liepen niet synchroon) verliep alles technisch goed.
Zondag 7 juni, op het feest van de Heilige Drie Eenheid, ging diaken Walther Burgering weer voor en mochten er voor het eerst sinds drie maanden kerkgangers aanwezig zijn. Om meerdere redenen dus een feestelijk gebeuren! Het reserveren vooraf kende nog wel wat hobbels en obstakeltjes, maar terugkijkend mogen we niet ontevreden zijn. Het blijven bijzondere tijden.

Sacramentsdag en Kleutervertelviering
Zondag 14 juni mocht pastor Max Kwee voorgaan in de eerste eucharistieviering sinds maanden. Sacramentsdag volgen in de St. Jan via www.kerkdienstgemist.nl was een hele beleving met een mooie preek van pastor Kwee. Fijn dat ook hier de teksten van de liederen werden geprojecteerd op het scherm. Zo konden wij kijkers meelezen en meezingen in onze privésituatie.
Zondag 21 juni zal diaken Ronald Dits voorgaan in een viering van de twaalfde zondag door het jaar. Na deze viering is er een speciaal moment voor de kleinste kinderen onder ons. Margrit en Dennis leiden vanaf de trappen van de St. Jan de Doper een kleutervertelviering, die vanaf 10.00 uur wordt uitgezonden.  

Terugkijken
Het mooie van al deze vieringen via deze techniek is dat iedereen ze op zijn/haar eigen tijd rustig kan terugkijken. Vooral voor de kleuters een mooi en vermakelijk moment om weer even kennis te maken met de binnenkant van de kerk. En weer een Bijbelverhaal te horen op hun eigen niveau en muziek mee te krijgen die hun uit het hart is gegrepen!  
Vanaf deze plek wil ik alle mensen van beheercommissie, bekabeling en techniek heel hartelijk danken voor al hun inzet. Zonder hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en voortvarendheid had dit project nooit kunnen slagen. En we zenden nu elke week uit. Dat blijven doen, ook ná corona. Het is een investering voor nu en voor in de toekomst.

Zin om te helpen?
Een kleine groep vrijwilligers zit nu achter de knoppen van de techniek. Het schakelen tussen twee camera’s, de laptop met teksten, het maken van powerpoints en het bijstellen van microfoons wordt door enkele mensen gedaan. Het beamteam voor de mensen in de kerk is nog niet opgetuigd. Al deze werkzaamheden zijn leuk en mooi werk.
Voor uitbreiding van de groep vrijwilligers zijn we op zoek naar 3-4 mensen die interesse hebben in de technische ondersteuning. Heb je zin om te helpen, dan ben je van harte welkom om aan te sluiten bij het technisch team. Meld je svp bij Ralf Alders, dan krijg je van hem meer informatie: elisabeth@rkwestland.nl. Je kunt ook mij aanspreken.

Samen voor de buis in verzorgingshuis?
Ik ben trots op alles dat we samen de laatste maanden hebben bereikt als geloofsgemeenschap. Daar hoort zo’n prestatie als het optuigen van beeldvieringen zeker bij, maar ook al het andere dat achter de schermen is georganiseerd. Het heeft als oogmerk om zoveel mogelijk mensen te blijven binden aan dat wat we met elkaar willen zijn: gemeenschap. En daar willen we veel voor doen. Jong en oud.
Tot slot wil ik nog een idee delen: zou het niet mooi zijn als alle oudere mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis of thuis wonen de vieringen in de St. Jan de Doper ook via de TV zouden kunnen volgen? Ik heb begrepen dat het technisch mogelijk is om een kanaal op de tv in te stellen zodat op zondag deze vieringen vanuit huis of tehuis zijn te volgen. Geen gepruts met internet dus. Kunnen we een groep vrijwilligers samenstellen die hierbij oudere mensen willen helpen? Ik zou het geweldig vinden als dit lukt. Je mag je bij mij melden.

Spiritueel gezond
Rest mij jou en u een goede zomer toe te wensen. Houd vol, blijf gezond en houd je geloof gaande. Zoek elkaar op fysiek en via telefoon of internet. Alles volgens de richtlijnen van de RIVM. Samen blijven we ook spiritueel gezond in deze woestijntijd. En mocht er behoefte zijn aan bezoek van of contact met een pastor, weet mij te vinden.
Vanaf 1 juli stopt mijn werk bij het studentenpastoraat in Leiden en ben ik – op mijn vakantie na- beschikbaar voor de St. Andreas- en St. Elisabethparochie.

Diaken Walther Burgering

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Leraren openen de deur, maar u moet zelf binnengaan.