Een nieuw altaardoek voor het altaar van de St. Jan de Doperkerk

06 oktober 2020 - Algemeen federatie nieuws, Wateringen

Op zondag 4 oktober 2020 werd in de St Jan de Doperkerk Wateringen een nieuw altaardoek onthuld door Paula Groot en Magda Manongko, de makers van het altaardoek. Diaken Walther Burgering heeft het altaardoek tijdens de viering gezegend door het met wijwater te besprenkelen.

Jaren geleden heeft een naaldkunstenaar, voor de altaartafel van de St. Jan de Doperkerk in Wateringen, een kunstwerk gemaakt. Dit altaardoek maakte de tafel, waaraan al jaren de Eucharistie wordt gevierd, compleet. Tijdens de kerstperiode van 2018 werd ontdekt dat het altaardoek aan renovatie toe was, het doek had rafels en kleine scheurtjes. Een poging om dit te repareren werd gedaan, maar dat lukte niet. De stof, waarmee het doek ooit werd gemaakt, was verteerd. Wat nu?

Het altaardoek werd onderwerp van gesprek met parochianen en vrijwilligers van de St. Jan de Doperkerk en met de voorzitter van de beheersommissie. Er zou een nieuw doek moeten komen, om het oude te vervangen. Enthousiast werd een voorstel gedaan om een altaardoek te maken met de afbeelding van het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci. Twee parochianen wilden het doek gaan maken en zij kregen toestemming van het kerkbestuur.

Begin 2019 gingen de twee vrijwilligers aan de slag met enkel en alleen een afbeelding van dit schilderij als uitgangspunt, gevonden op het internet. Zonder te weten hoeveel tijd er met het maken van het altaardoek gemoeid zou zijn en zonder materiaal, begonnen zij aan een lang en creatief proces. De juiste afmeting van het doek werd bepaald, het doek moest 2,5 meter breed en 65 cm hoog worden. De gevonden afbeelding werd vergroot en bewerkt tot bruikbare patroondelen. In stoffenwinkels werd naar geschikte stof en benodigd materiaal gezocht. Ideeën werden besproken, uitgewerkt en opnieuw besproken. Het proces was begonnen en langzaam groeide het werkstuk.

Wekelijks werkten Magda en Paula met naald en draad samen aan het grote doek en soms tussendoor ook nog. Heel veel tijd, creativiteit, deskundigheid, inzet en geduld was nodig en maakte dit project tot een heuse uitdaging, met als doel iets moois te maken. Nu is het altaardoek klaar, het is mooi geworden. De dames hebben er met veel plezier en passie aan gewerkt. Ze hopen dat het nieuwe doek de altaartafel in de kerk opnieuw compleet zal maken. 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.