Ons breeje RK verleden (2) - Archiveren

02 januari 2016 -

De parochie van ’s-Gravenzande (1947) gaat op zoek naar zijn verleden en (her)ontdekt zo de verbinding met de andere parochies binnen de parochiefederatie. Het archief van ’s-Gravenzande ligt verspreid in het Westland en de mensen die nog gevoel en weet hebben van ons verleden worden steeds ouder en zijn er straks niet meer! Vandaar onder andere het project “Ons breeje RK verleden”. 

Archiveren is een vak! En als je er mee begint dan werkt dat verslavend. Sinds ik u de vorige keer informeerde is er weer een hoop gebeurd. Zo was ik ook in gesprek met Cora van Dalen, Frank van de Burg, Nico van Lier en Jos van Kester van de werkgroep Historie Bartholomeus Poeldijk om eens te horen en te zien wat er allemaal komt kijken om een archief op te bouwen. Maar als je het over professionaliteit en enthousiasme hebt, dan vind je dat in Poeldijk!

Er staat daar een uitgebreid archief van papieren, boeken, foto’s,  paramenten, liturgisch vaatwerk (Goud & Zilver), missiebusjes, schilderijen,etc en men is ook nog volop bezig om alles zoveel mogelijk te digitaliseren. ’Kerkelijke objecten  fotograferen, van diverse kanten, scannen van vele documenten (nu ca 12.000 stuks) en er zo voor zorgen dat de informatie optimaal beschikbaar is en gebruikt kan worden. Dat doen ze al zo’n 30 jaar en op dit moment zijn er zo’n 16 mensen en 2 archivarissen mee actief. U snapt dat ze terecht trots zijn op wat ze met elkaar al bereikt hebben.
En wat ook te gek is, ze willen graag de krachten bundelen, kennis delen, en ervoor zorgen dat ons Federatief brede RK verleden goed gearchiveerd is en beschikbaar blijft! “Ken uw geschiedenis en u snapt wat er echt van waarde is in het heden!”

We zijn erg blij als u ons kunt vertellen wat er voor u van waarde is uit uw RK verleden. Mogelijk heeft u ook nog papieren, foto’s, en belevenissen die interessant zijn voor ons archief. We horen en zien het graag.

Klik hier voor Ons breeje RK verleden (1) - start

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.