Op zoek naar beginselen van Gregoriaans zingen

23 augustus 2017 - Algemeen federatie nieuws, Hoek van Holland / Heenweg

Bij het horen van de term 'gregoriaans zingen' zullen niet direct veel belletjes gaan rinkelen. Maar de rustgevende mantra-achtige manier van zingen wint aan populariteit binnen de rooms-katholieke kerken, en ook daarbuiten.

Op zaterdag 2 september is er ruimte voor nieuwe zangers en zangeressen bij de Egbertuskerk in Hoek van Holland om samen te genieten van de volkszang. Iedereen is welkom, zangervaring of kennis van het notenschrift zijn niet vereist. ,,De keuze voor gezangen zijn eenvoudig, het is niet moeilijk", zegt vice-voorzitter Harry Bodifée van de parochie Hoek van Holland, die het samenzijn organiseert.

De zanggroep gaat samen op zoek naar de beginselen van het gregoriaans zingen. Bodifée zelf zingt al een jaar of tien op gregoriaanse wijze. ,,Vroeger vond ik het oersaai. Maar ik ben het steeds meer gaan waarderen." Op de stelling dat het gregoriaans zingen wellicht een uitstervend fenomeen is gezien het gedateerde karakter van het soort zang, reageert Bodifée gevat. ,,Deze vorm van zingen werd voor het eerst beoefend in de tweede eeuw na Christus, dus ik denk niet dat we bang hoeven te zijn voor het voortbestaan."  Mensen die interesse hebben kunnen vanaf 09.30 uur terecht bij de Egbertuskerk, waarna om 10.00 uur wordt afgetrapt met een inleiding door het studiegroepje gregoriaans zingen.

bron: AD

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 11 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Trek het u niet aan als iemand u gemeen noemt, trek het u aan als u gemeen bent.