Dragersvereniging St. Barbara Kwintsheul 80 jaar

10 september 2012 -

Als een van de oudste verenigingen van Kwintsheul vierde de dragersvereniging St Barbara dit voorjaar haar 80 jarig bestaan. Op 1 juni jl. hebben alle dragers ( op dit moment 24 in getal) dit heugelijk feit gevierd in aanwezigheid van hun partners en genodigden met een vaartocht door het Westland. Onderweg waren er de nodige aanlegplaatsen en werd onder het genot van een hapje en drankje de nodige verhalen een nieuw leven zijn ingeblazen. En dat allemaal onder het toezicht van Henk van Steekelenburg die in april geridderd werd als ridder in de orde van Oranje Nassau voor 55 jaar trouwe dienst als drager.

Hoe is de dragervereniging eigenlijk tot stand gekomen? We vragen het aan Piet Hersbach, bestuurslid van de dragersvereniging: “Nog voordat er van een dragersvereniging sprake was, werd bij een overlijden een beroep gedaan op de buren om de baar te dragen. Maar als je niet goed met je buren kon omgaan, moest er wat anders worden bedacht. Op deze manier ontstond er een behoefte aan een dragersclub. De toenmalige koster van de parochie van H. Andreas Kees Thoen ging in de parochie op zoek naar 12 dragers. In een mum van tijd had hij dat voor elkaar. De kleermaker Faas van Etten, die woonde bij Kees Thoen om de hoek, werd gevraagd om 10 jassen te maken. Ook dat was snel geregeld en gemaakt, het kostte wel 506 (Hollandse) guldens. Ze lieten een baar maken voor een vriendenprijsje en voor de jassen werd een renteloze lening afgesloten. De koster Kees Thoen werd de eerste voorzitter, Koos Schutte de secretaris en Klaas van der Zande werd voor de munten aangesteld. Bij een uitvaart was de samenkomst bij Kees en Klien Thoen, vandaar uit gingen we naar het sterfhuis. Na afloop had Kees nog wel een borrel en konden we de jassen daar laten. Jan van Bergenhenegouwen was later de nieuwe koster, en ook daar werd hetzelfde ritueel voltrokken. Jan werd voorzitter en tevens het adres om te verzamelen en zijn vrouw Truus schonk de borrel. Bij de eerste vergadering werd er besloten om na iedere 5 jaar een lustrumfeest te geven als beloning voor belangeloze dienst”.

Tijdens Open Monumentendag 2012 in Kwintsheul werden diverse facturen en andere bescheiden van het eerste uur getoond. Het kasboek van Sint Barbara Vereeniging Kwintsheul is een stille getuige van 80 jaar belangeloze dienst. Sinds de oprichting in 1932 wordt het bijgehouden: van elk jaar worden de inkomsten en uitgaven keurig opgeschreven. Het eerste boek loopt tot en met 2008, het vervolg in een nieuw boek . De eerste uitgave was de aanschaf van 2 boeken op 22 maart 1932. Een sigaar koste in 1932 8 cent, 10 strikjes voor 4 gulden en de 11 hoeden werden gekocht bij Gebr. Bervoets voor 46,85 Hollandse guldens.

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

In het niet weten van sommige dingen ligt een groot stuk wijsheid.