Missionarissen

Onze broeders die vanuit Kwintsheul elders op de wereld 'hun' missie tot werkelijkheid brengen en/of gebracht hebben, doen hier hun verhaal. Voor steun aan hun missiewerk verwijzen wij naar het Missiecentrum.
 
pater Wim van Paassen
bisschop Hugo van Steekelenburg
pater Nico van Steekelenburg 
pater Leo van Marrewijk


pater Wim van Paassen

Geboren  29 november 1932 
Overleden  27 februari 2023
Geboren in 1932 aan het Groenepad in Kwintsheul; de seminaries doorlopen van mijn S.C.J.-congregatie (Priesters H.Hart); priester gewijd in 1961. Verder studie en promotie aan een pauselijke universiteit in Rome; studentenpastoraat in Delft. Bij elkaar was ik 18 jaar vicaris-generaal van het bisdom Rotterdam, bij resp. de bisschoppen Simonis, Bär en Van Luyn. Negen jaar provinciaal-overste van mijn congregatie in Nederland. Als zodanig Nederlandse confraters bezocht in een aantal “missielanden” (ook de Westlanders Leo van Marrewijk, Nico van Steekelenburg en Gerard Zwaard).
Toen ik 66 jaar was, vroeg mijn generaal-overste in Rome mij om onze nieuwe missie in India van dienst te zijn met vorming en opleiding van onze kandidaten. Daaraan begon ik in 1999. We leiden onze jongeren op voor een missionair-sociaal pastoraat in gebieden waar nog geen georganiseerde kerk is.
In 2005 dwongen de werkdruk en de tropische hitte mij weer naar Nederland voor een kuur bij cardiologen. Met goed succes! Hun advies: “Je mag terug, voor een paar maanden per jaar in India; doorgaan met tabletten en pillen! Als “missionaris”! Wat conferenties geven in onze S.C.J.-opleidingen. En ik ben medebestuurlid van het opvanghuis “Sisu Bhara”. Daarvoor bedel ik en zie ik eens per jaar in de bestuursvergadering de boekhouding en hoe de donaties juist zijn besteed. Overigens zorgt onze internationale congregatie voor onze seminaries in India.

Father William van Paassen


bisschop Hugo van Steekelenburg
Ik ben Hugo van Steekelenburg, 50 jaar franciscaan, 43 jaar priester en 8 jaar bisschop van Almenara, een bisdom in het noorden van de staat Minas Gerais, in Brasil ook bekend als de valei van de miserie. Een gebied van 17.000 km2 en 180.000 inwoners. Dun bevolkt dus, maar zeer moeilijk bereikbaar vanwege de slechte wegen. Het  bisdom bestaat pas 25 jaar en probeert langzamerhand zich te organiseren met de vorming en wijding van priesters uit de streek. We rekenen nu op 7 priesters, van wie ik er 5 heb mogen wijden. Veel te weinig voor de 16 parochies en 18 gemeenten. Gelukkig mag ik nu nog rekenen op de aanwezigheid van verschillende congregaties, maar dat wordt ook minder. Mijn grote zorg is om de leken zich bewust  te laten maken van hun missionaire taak in hun gemeenschap.

Dom frei Hugo van Steekelenburg

Artikel AD Westland d.d. 8 maart 2014: Van Steekelenburg viert gouden priesterjubileum


pater Nico van Steekelenburg

geboren: 3 november 1937
overleden: 31 augustus 2016

Pater Nico komt uit Kwintsheul en is werkzaam in Palembang in Indonesië. Sinds 2005 ontvangt hij financiële steun van de MOV Honselersdijk en gebruikt dit voornamelijk voor schoolgeld, operaties en andere medische hulp voor mensen die dit niet kunnen betalen.

In 2006 kon pater Nico zijn taak als econoom van het bisdom Palembang overdragen aan een Indonesische confrater, een goede ontwikkeling! Zelf heeft hij nu meer tijd voor het parochiewerk, de dagelijkse pastorale zorg in een groot ziekenhuis en allerlei sociaal werk waar hij met veel plezier aan begonnen is. Intussen heeft hij een flinke hartoperatie ondergaan, maar na 2 maanden "gedwongen rust" heeft hij de draad weer opgepakt. Van 1981 tot 1991 was Nico bouwpastoor in Bengkulu en deze plaats ligt hem nog steeds zeer na het hart. Toen dan ook in september 2007 daar meer dan 30.000 gezinnen hun huis kwijtraakten door een aardbeving, nam hij met een ervaren team uit zijn bisdom de taak op zich, om hulp te coördineren. Het geld uit Nederland komt hierbij dan ook heel goed van pas.


pater Leo van Marrewijk
geboren: 4 februari 1933
overleden: 3 augustus 2010 

Leonardo (Leonardus) J.C. van Marrewijk, zesde zoon van Abraham van Marrewijk en Elizabeth Arkesteijn, geboren aan de Hollewatering in Kwintsheul. In september 1945 begon hij zijn studies op het kleinseminarie van de Priesters van de H.Hart (juvenaat H.Hart van Bergen op Zoom). Zijn eerste geloften heeft hij afgelegd op 8 september 1952 en werd priester gewijd op 22 december 1957. Reeds het jaar daarop vertrok hij naar Chili waar hij begin 1959 aankwam. Zijn taken daar in Chili hebben steeds in de opvoeding en vorming van de jeugd gelegen, zij het via het college "Instituto Sagrado Corazón" in San Bernardo, zij het via de scouting, zij het via universiteit en instituten van teologische opleiding.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.