“Kansen voor een vitale kerk in deze tijd”

25 november 2012 -

Het patroonsfeest van de Heilige Andreas wordt in Kwintsheul dit jaar op de naamdag zelf gevierd, en wel op vrijdag 30 november 2012. Het feest begint om 19.00 uur met een eucharistieviering in de parochiekerk aan de Kerkstraat, het Andreaskoor zingt de Andreas­mis en pastor Straathof is de voorganger. En bij het Andreasfeest hoort natuurlijk ook het Andreaslied, door sommigen ook weleens het volkslied van Kwintsheul genoemd. Na de viering zal Leo Fijen, hoofd omroep RKK, een lezing houden rond het thema “Kansen voor een vitale kerk in deze tijd”.

Het dorp Kwintsheul is van oude oorsprong, maar het is lang te klein geweest om een eigen kerk te kunnen stichten. In 1853 echter kon eindelijk een eerste stap naar zelfstandigheid worden gezet met de instelling van een armbestuur voor de Heulse katholieken. Enige jaren later, in 1869, richtten enkele bewoners van Kwintsheul een verzoek tot de bisschop - hierin gesteund door het kerkbestuur van Wateringen - om een hulpkerk te mogen bouwen. De toestemming tot de bouw werd verleend en op 10 september 1870 vond de eerste steenlegging plaats door pastoor Van Lottom. De kerk werd toegewijd aan Sint Andreas, de naamheilige van Andreas van Lottom, die al vanaf 1849 pastoor van Wateringen was.

Pastoor van Lottom stierf op 20 april 1890, ruim 88 jaar oud. Tot aan het einde van zijn leven had hij gewerkt. Daar bisschop Bottemanne wist hoe gehecht de oude pastoor aan het Heulse deel van zijn parochie was, verhief hij pas na diens dood Kwintsheul tot een zelfstandige parochie. De naamdag van de apostel Andreas is 30 november.

Leo Fijen is een Nederlands historicus en journalist. Hij is sinds 1 januari 2009 hoofd van de omroep RKK. Daarnaast is hij presentator van het RKK-programma Geloofsgesprek, iedere zondagochtend, voorafgaand aan de eucharistieviering.

Fijen studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Van 1979 tot 1985 was hij werkzaam bij de Nieuwe Noord-Hollandse Courant als sportjournalist. Ook doceerde hij van 1980 tot 1984 geschiedenis op twee middelbare scholen in Haarlem. Van 1985 tot 1988 was Fijen adjunct-perschef van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en het R.K. Kerkgenootschap. In die functie was hij vooral belast met de eindredactie van Een-twee-een (nu rkkerk.nl), het informatiebulletin van het R.K. Kerkgenootschap.

In 1988 maakte Fijen de overstap naar de KRO, waar hij als redacteur/ver-slaggever aan de slag ging bij de programma´s 5 voor 12 en Kruispunt. Vanaf 1992 was Leo Fijen presentator (en tot 2008 ook eindredacteur) van het RKK-programma Kruispunt, dat wekelijks bericht over kerk en samenleving. In september 2009 nam Fijen afscheid van dit programma, om zich te concentreren op de functie van hoofd van de omroep RKK

De kerk zal feestelijk en warm aangekleed zijn zodat viering, lezing van Leo Fijen en elkaar ontmoeten in een prettige sfeer zal kunnen plaatsvinden. Tussendoor zullen we ook de paaskaars 2011 uitreiken aan een parochiaan met verdiensten. U bent allen van harte welkom, we rekenen op uw komst.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

U kunt beter een optimist zijn die ongelijk heeft, dan een pessimist die gelijk heeft.