Westlandse opening Open Monumentendag in Kwintsheul

15 september 2018 - Algemeen federatie nieuws, Kwintsheul

Vrijdagavond 7 september was de Andreaskerk in Kwintsheul even het centrum van het Westland. De Westlandse opening van de Open Monumentendagen in onze regio vond plaats in de Sint Andreaskerk die dit jaar een jubileum viert: 125 jaar. En dit jaar was de openingshandeling voor het eerst niet op zaterdagmorgen met alle hectiek van drommen bezoekers maar in alle rust op vrijdagavond.
Vroeg in de avond werden de genodigden in de Andreaskerk ontvangen met koffie of thee met daarbij een heerlijk chocolaatje met een afbeelding van Andreas. Buiten stelde muziekvereniging Sint Gregorius zich op voor ontvangst van onze gasten die per koets vanuit Wateringen naar ‘de Heul’ kwamen. U zult zich misschien afvragen waarom met paard en wagen? Om dat te duiden moeten we terug in de tijd en dat verhaal begint in 1853.sig par S Andreas Kwintsheul.jpg

De Heulenaars kerkten gewoon in Wateringen. In 1853 echter kon eindelijk een eerste stap naar zelfstandigheid worden gezet met de instelling van een armbestuur voor de Heulse katholieken. Enige jaren later, in 1869, richtten enkele bewoners van Kwintsheul een verzoek tot de bisschop om een hulpkerk te mogen bouwen.
De kerk werd gebouwd op dezelfde plek waar de huidige Sint Andreaskerk staat. Een pastorie bezat de hulpkerk uiteraard niet. Voor de dienstdoende priester was een kamer in de kosterswoning, gelegen naast de kerk, ingericht. Op zondag werden er twee missen gehouden, door de week ook twee : één op woensdag en één op zaterdag. In de regel kwam pastoor Van Lottom zelf naar Kwintsheul. Hij was namelijk erg op zijn Heulse parochianen gesteld. Al deze tochten van en naar Kwintsheul gedurende 20 jaar, hoefde Van Lottom niet te voet af te leggen.

Geheel belangeloos heeft Koos van Schie de pastoor, wanneer deze er dienst had, met zijn koetsje gereden. En dit verhaal maakte waarom wij enkele gasten vanaf de Sint Jan de Doper per koets naar Kwintsheul hebben gereden. Pastor Straathof kroop in de huid van pastoor Van Lottom en kwam geheel in soutane met hoed naar Kwintsheul. Hij werd vergezeld door wethouder Vreugdenhil en Ben van Schie in de persoon van zijn voorouder Koos van Schie.

In de prachtig en kleurrijk versierde kerk en pastorie was het gezellig vertoeven en konden we luisteren naar muziek en enkele sprekers. Voor de derde helft werden de gasten vermaakt in de pastorie waar het glas werd geheven. Speciaal voor de tentoonstelling over 125 jaar Andreaskerk is er een kaarsje gemaakt dat voor slechts € 2,-- te koop is (zolang de voorraad strekt). Wees er snel bij, er is een beperkte oplage en op=op.

Klik hier voor de fotoreportage

De opening van de Westlandse Open Monumentendagen in de media:

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.