25 jaar Schola Gregoriaans parochie St. Adrianus

09 november 2015 -

De  Schola Cantorum van de parochie St. Adrianus te Naaldwijk bestaat inmiddels 25 jaar. In 1989 is de Schola opgericht nadat in de parochie de behoefte was ontstaan om het Gregoriaans na een periode van teruggang weer met verve op te pakken. De eerste repetitie was op donderdag 6 april in De Binnenhof met een groep geoefende zangers. De kwaliteit van de zang moest voorop staan, samen met voldoende repetitietijd voor de voorbereiding van een Gregoriaanse viering. Ook pastoor van der  Burg juichte destijds het initiatief van harte toe en vreesde daarbij juist niet voor terugval in het kerkbezoek.

De eerste dirigent was Jan Zwaard, tevens een van de initiatiefnemers. Zijn opvolger was Jan Verbeek die de Schola leidde van 1994 tot 2000. Na de komst van Ben Hillen heeft de Schola enkele veranderingen ondergaan. Jongere zangers kregen een opleiding en traden toe tot de Schola. Naast veel aandacht voor de vocale kwaliteit, is de Schola gaan zingen op basis van oude handschriften en het wereldwijd wetenschappelijk onderzoek van het Gregoriaans. De expressie van de Latijnse teksten is sterker en levendiger geworden. De laatste jaren legt de Schola zich ook toe op het zingen van Gregoriaanse Vespers uit het eeuwenoude getijdengebed van de kerk. De Schola had 25 jaar geleden 10 leden, waarvan de meesten inmiddels overleden zijn. Dankzij toetreden nieuwe leden staat er anno 2015 nog steeds een Schola van 9 leden, waaronder nog één lid van het eerste uur, Ben van der Valk.

Op de eerste zondag van de advent zondag 29 november om 11.00u zingt de jubilerende Schola in de eucharistieviering de vaste en wisselende gezangen in het teken van “Ad te levavi animam meam” ofwel “Tot U verhef ik mijn ziel” en het “Rorate caeli” tot slot. Na de viering is er onderling een feestelijk samenzijn in De Hofstede.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Naaldwijk

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.