Orgel

 Het Verschueren-orgel van de Sint Adrianuskerk te Naaldwijk:

In de oorspronkelijke situatie was het orgel gesitueerd op de zangzolder, onder en naast het Sint-Caeciliaraam. Het was een groot elektronpneumatisch instrument met een vrij staande speeltafel, 33 stemmen, 2 manualen, pedaal en diverse speelhulpen waaronder een generaal crescendo. Het instrument was gebouwd door Blaisse en Strunk uit Rotterdam in 1930. Nog net in het staartje van de slechte tijd voor orgelbouw. De klank is nooit ideaal geweest en ook technisch ging het instrument snel achteruit. Rondom de verbouwing van 1971 werd besloten dit instrument te vernieuwen.

Het nieuwe orgel heeft toen, met het zangkoor, een plaats gekregen op het voormalige priesterkoor. Dit orgel is in 1969 aangekocht en in 1972 geplaatst door de firma Verschueren uit Heythuisen. Het is een mechanisch instrument met 18 registers en 1216 sprekende pijpen. Hiervan zijn er 824 afkomstig uit het ‘Witte-orgel’, uit 1890, dat gestaan heeft in de Sint-Jacobskerk in Den Haag. De overige pijpen zijn door Verschueren aangemaakt.

Bij de renovatie van de kerk (2001) is er een compromis gesloten tussen het bisdom Rotterdam en de parochie. Het verplaatsen van het orgel terug naar de zangzolder was om technische gronden maar ook om financiële redenen niet haalbaar. En daarom bevinden het orgel en koor zich nog steeds achter het altaar op het voormalig priesterkoor.

Met dank aan Jeroen de Ridder en Kees Veenman

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.