Cantatedienst met cantate 112 van Bach in Oude Kerk Naaldwijk

23 april 2013 -

Op zondag 28 april a.s. wordt ’s morgens om 10.00 uur in de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein te Naaldwijk een cantate van Joh. Seb. Bach ten gehore gebracht. Uitgevoerd zal worden de cantate 112 “Der Herr ist mein getreuer Hirt” en de uitvoerenden zijn: Nelleke den Broeder (sopraan), Geert-Jan Borgstein (alt), Arco Mandemaker (tenor), Vincent Spoeltman (bas), de Westlandse Chr. Oratoriumvereniging “Excelsior”, het West-Nederlands  Bach-Orkest, Arno Bons als concertmeester en Gerard Bal (cantor-organist van de Oude Kerk), orgel. De algehele muzikale leiding is in handen van Leo den Broeder.

Deze vijfdelige cantate werd door Bach gecomponeerd om uitgevoerd te worden op zondag 8 april 1731 en wordt nu gezongen op zondag Cantate, 28 april 2013. Het thema van die zondag is “Zingt voor de Heer een nieuw lied”. De cantate is gebaseerd op psalm 23, een psalm uit de top tien van de psalmen, en de koraalmelodie die in het eerste en het laatste deel van de cantate klinkt is eveneens een loflied “God in den hoog’ alleen zij eer”, bij ons bekend als gezang 254. Deze cantate is, zoals de Bachkenner Gert Oost in 2006 schreef: “een psalm voor Koninginnedag, om je feestvreugde ‘Maximaal’ te kunnen uitzingen. Voorganger in de dienst is ds. N.C. Smit, de predikant van de Oude Kerk Naaldwijk.

Een bijzonderheid is verder nog dat de Westlandse Chr. Oratorium-vereniging “Excelsior” aan het begin van de dienst het prachtige eerste deel uit  de psalmcantate “Singet dem Herrn” van Felix Mendelssohn- Bartholdy zal uitvoeren. De liturgie van de dienst zal zoveel mogelijk de structuur hebben van de kerkdienst zoals bij J.S. Bach in Leipzig gebruikelijk was. U wordt voor deze dienst van harte uitgenodigd. De toegang is gratis en er is een collecte aan de uitgang ter bestrijding van de kosten. Ten zeerste aanbevolen!!

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

Het is geen kunst om oud te worden, het is een kunst ermee te leven.