Missa Festiva van Gretchaninov in Naaldwijk

31 oktober 2014 -

Voor dit najaar en komende voorjaar heeft een aantal kerkkoren in het Westland, Den Haag en Noordwijkerhout de handen ineen geslagen om te komen tot een bijzonder samenwerkingsverband rond de componist Alexander Gretchaninov. Gretchaninov werd geboren op 14 oktober in 1864 en we vieren dus zijn 150ste geboortedag.

De koren bereiden het beoogde programma grotendeels zelfstandig voor met een klein aantal gezamenlijke repetities. De uitvoeringen staan onder leiding van de plaatselijke dirigent en de begeleiding is dan in handen van de plaatselijke organist. Het uit te voeren programma bestaat uit Kyrie, Gloria, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei uit de Missa Festiva (Parijs, 1937), eventueel gecompleteerd met de motetten Cantate Domino en Ave Verum van de zelfde componist.

Op zondag 9 november om 11.00 uur zingt het Parochiekoor Cantemus Domino van de St. Adrianuskerk deze feestelijke mis.

Gretsjaninov studeerde, ondanks dat hij uit een winkeliersmilieu kwam, aan het Moskou Conservatorium P. I. Tsjaikovski in Moskou. Zijn ouders wilden dat eigenlijk niet; zij wilden dat hun zoon hen opvolgde in de winkel. Hij kreeg les van Vasili Safonov, Sergej Tanejev en Anton Arenski. In 1890 ging hij na een geschil met Arenski naar het Konservatorija im. N.V.Rimskogo-Korsakova in Sint-Petersburg en kreeg daar les van Nikolaj Rimski-Korsakov. Rimski en Gretsjaninov bleven voor altijd bevriend. In ongeveer 1925 vestigde hij zich in Parijs; weer later vertrok hij naar de Verenigde Staten.

Hij schreef een aantal opera's, vijf symfonieën, toneelmuziek, maar werd vooral geprezen om zijn muziek voor kinderen en de Russisch-orthodoxe Kerk (44 liturgieën), waaronder Passieweek. Ook componeerde hij concerten voor cello, viool en fluit, vier strijkkwartetten, missen en motetten.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Poeldijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.