Nieuwe klok voor de Adrianuskerk “Verheugt U met de blijden”

08 juli 2013 -

Het is geen alledaagse bezigheid van een geestelijke en niet elke pastoor maakt het tijdens zijn ambtsperiode mee: de wijding van een nieuwe kerkklok is een unieke gebeurtenis. Op zondag 7 juli is er tijdens de viering in Naaldwijk een nieuwe kerkklok gewijd. Pastoor Steenvoorden viel deze eer toe.

Eens had de Adrianustoren 4 kerkklokken. In 1943 werden deze door de Duitse bezetter gevorderd. Pastoor Joannes van den Berg heeft daar –tevergeefs- zeer tegen geprotesteerd. Na de bevrijding kwamen er twee nieuwe klokken in 1948. Op een gewone zondag worden nu twee klokken geluid. Bij grote feesten als Kerstmis, Pasen en huwelijken kan geen extra luister bijgezet worden met een derde (feest)klok.
Bij de laatste renovatie in 2001 stond het luidmechanisme niet in het restauratieplan. Nu is renovatie echter noodzakelijk wegens grote mankementen. Een parochiaan heeft in 2001 aangeboden een derde klok te schenken. Echter, deze parochiaan is inmiddels de Heer tegemoet gegaan. Maar de familie is bereid om ter nagedachtenis de derde klok te schenken. Hij zal de naam Joannes dragen, ter nagedachtenis van de overleden weldoener die 12 jaar geleden deze zaak onder de aandacht van het bestuur heeft gebracht.

De huidige twee klokken worden in de week van 8 juli naar beneden gehaald. De nieuwe (derde) klok zal de 70 meter hoge toren in gehesen worden en mag dan tijdens de zomermaanden in z’n eentje de luidfunctie overnemen. Het luidmechanisme wordt grondig onder handen genomen. Maar het wordt gelukkig niet stil. De nieuwe klok weegt ruim 300 kilo en is op 28 juni 2013 door de klokkengieterij ‘Petit en Fritsen’ te Aarle – Rixtel gegoten.
Letterlijk en figuurlijk werd de klok tijdens de wijding in de schijnwerpers gezet. En ja, wat doe je dan als na de zegening van de klok een volle kerk naar het blinkende brons staat te kijken? Juist ja, je geeft er een slinger aan en laat horen welk geluid hij in zich heeft. De nieuwe klok draagt als opschrift een vers van Sint Paulus uit de Romeinenbrief: ‘Gaudete cum gaudentibus’. In vertaling: “Verheugt U met de blijden”. Op het Adrianusfeest, zondag 7 september, zullen de 3 klokken voor de eerste keer gezamenlijk luiden.

Klik hier voor foto's van de nieuwe klok

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

In het niet weten van sommige dingen ligt een groot stuk wijsheid.