Sint-Adrianusparochie viert haar 225 jarige bestaan

23 augustus 2012 -

Op zondag 2 september viert de Sint-Adrianusparochie haar 225 jarige bestaan. Vanwege dit feit zal er op zondagmorgen om 10.30 uur een feestelijke eucharistieviering zijn waaraan alle parochiekoren hun medewerking zullen verlenen. Voorgangers in deze viering zijn pastoor J. Steenvoorden en diaken R. Dits. Na de feestelijke viering willen wij bij goed weer koffie drinken op het grasveld vóór het oude parochiekerkhof aan de Dijkweg, tegenover ‘Ouwe Droog.’ Kerk en kroeg hebben altijd dicht bij elkaar gelegen!

De parochie werd reeds in de vroege Middeleeuwen opgericht maar ging verloren met de Reformatie in het jaar 1572. De mensen die het katholieke geloof trouw bleven, hebben in moeilijke eeuwen hun geloof bewaard en doorgegeven. Zij waren alles kwijt: hun kerk, bezittingen en organisatiestructuur, maar niet hun overtuiging. De katholieken konden van de 16e tot de 19e eeuw geen openbare ambten bekleden en werden behandeld als tweederangs burgers. In het geheim kwamen zij samen om de H. Eucharistie te vieren in een boerenschuur, kelder of op zolder in een zogenaamde ‘schuilkerk.’ De katholieken van Naaldwijk en Monster kwamen van 1572 tot 1787 samen in de kelder van de boerderij van Klaas Thoen en zijn vrouw Adriaantje van Dijk aan de Zwartendijk, vanuit Naaldwijk gezien, net over de Gantel aan de rechterkant. Later was deze boerderij van de familie Vollebregt. In de 18e eeuw ontstond er onder invloed van de Verlichting meer tolerantie. Zo kon er in 1787 weer in Naaldwijk na 215 jaar, aan de Dijkweg een parochie worden opgericht. De eerste pastoor heette Witbols. Het onlangs helaas afgebroken historische gebouw ‘De Harmonie’ was de pastorie met daarachter een eenvoudig zaalkerkje. In 1870 verscheen er een nieuwe kerk naast ‘De Harmonie’. Deze werd in 1935 afgebroken na een aantal jaren leeg gestaan te hebben én als garage te zijn gebruikt. Op 3 september 1931 was immers de huidige Adrianuskerk aan de Molenstraat in gebruik genomen. Aan de Dijkweg is na de oorlog een Mariabeeld met de gestorven Jezus opgericht, gemaakt door de beroemde beeldhouder Albert Termote. Dit beeld is tot stand gekomen door giften van de parochianen omdat Naaldwijk gespaard is gebleven van oorlogsverwoestingen in de jaren ’40-’45. Het beeld staat op de plaats van het voormalige altaar van het kerkgebouw van 1870.

In 1987 is op grootse wijze het 200 jarig bestaan van de parochie gevierd met allerlei activiteiten voor jong en oud. Er is toen ook een boek uitgegeven onder de titel ‘Waar mensen samen komen.’ Mocht U het nog hebben, lees dit interessante boek nog eens door. Want het heden kunnen wij alleen uit het verleden begrijpen. Nu zijn wij 25 jaar verder. Geen grootste festiviteiten maar wel even aandacht. Met de viering van het Adrianusfeest op zondag 2 september willen wij dankbaar stilstaan bij 225 jaar heroprichting van de parochie. Na de feestelijke viering m.m.v. alle koren willen wij bij goed weer koffie drinken op het grasveld vóór het oude parochiekerkhof aan de Dijkweg, tegenover ‘Ouwe Droog.’ Kerk en kroeg hebben altijd dicht bij elkaar gelegen! 

225 jaar parochie is niet alleen een gelegenheid om terug te kijken en in de geschiedenis te duiken, maar ook ons te bezinnen op de toekomst. Hoe gaat de parochie verder in deze moderne tijd? Wat zijn de sociale en spirituele behoeften van mensen van nu? Hoe blijft onze parochie vitaal, open en uitnodigend? Hoe kunnen wij het Evangelie zó doorvertellen dat jonge mensen er een boodschap aan hebben? Voor deze vragen staan alle kerken in West-Europa, katholiek en protestant. Een positief teken van onze tijd is dat er na eeuwen van felle tegenstellingen er door de oecumene goede verhoudingen zijn ontstaan tussen de verschillende kerken.

Wij hopen dat wij met velen het Adrianusfeest mogen vieren. 225 jaar parochie in Naaldwijk geeft alle reden tot vreugde en dankbaarheid. Komt U/jij ook!  Wij hebben elkaar nodig! Vriendelijke groet en hopelijk tot ziens op zondag  2 september 10.30u!

Namens het parochiebestuur en het pastoraal team, pastoor J. Steenvoorden 

N.B. In het parochieblad Over Eigen Kerk heeft archivaris/ conservator Frank de Klerk over de geschiedenis van de Naaldwijkse parochie geschreven. Klik hier voor zijn bijdrage in Heroprichting Adrianusparochie 225 geleden.

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.