'Stabat Mater' van Josef Rheinberger in Naaldwijk

11 maart 2014 -

Ook dit jaar zal het koor ‘De Broncantory’ uit Alphen a/d Rijn, versterkt met oud-leden van ‘Arti et Religioni’, een viering verzorgen in de St. Adrianuskerk, Molenstraat 31 te Naaldwijk.
Op zondag 16 maart zullen zij de viering van 11.00 uur opluisteren met een van de bekendste composities van Josef Rheinberger, het 'Stabat Mater'.

Josef Gabriël Rheinberger werd geboren te Vaduz in Liechtenstein op 17 maart 1839. Al op zevenjarige leeftijd bespeelde hij het orgel tijdens de kerkdiensten en componeerde hij voor de erediensten. In 1851 begon hij zijn opleiding aan het conservatorium te München, waar hij na voltooiing van zijn studie ook een aanstelling als docent ontving. Onder zijn latere leerlingen treffen wij o.m. aan Engelbert Humperdinck, Emmanuel Wolf-Ferrari en de grote dirigent en componist Wilhelm Furtwängler.

Zijn Stabat Mater ontstond in 1884 vanwege een gelofte van Rheinberger, die hij deed tijdens een ziekte aan zijn rechterhand, die hem sinds 1870 kwelde. Als de pijn zou verminderen, zou hij een Stabat Mater componeren, hetgeen in de zomer van 1884 geschiedde.
Het Stabat Mater vond zijn oorsprong in de 13e eeuw en pas in de 16e eeuw werd het toegelaten tot de officiële liturgie in gregoriaanse vorm. Jozef Rheinberger overleed op 25 november 1901.

Het ‘Stabat Mater’ is een aangrijpend werk met een schitterende fuga aan het slot. Uiteraard zullen er ook enkele Nederlandse liederen samen met de gemeenschap gezongen worden.
Het orgel zal worden bespeeld door organist Jeroen de Ridder en de algehele leiding is in handen van dirigent Carel van de Camp. Het belooft een mooie viering te worden, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van ’s-Gravenzande

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.