Als Aswoensdag en Valentijnsdag samenvallen

10 februari 2024 - Algemeen federatie nieuws

De datum 14 februari is bij velen bekend als Valentijnsdag. Dit jaar is het dan ook Aswoensdag. Dat is een lastige. Aswoensdag is een dag van vasten en onthouding. Valentijnsdag staat bekend als een dag waarop geliefden elkaar juist cadeautjes geven. Dat heeft met vasten weinig te maken. Of toch?

Het is nooit zo bedoeld, maar dit jaar komt het toevallig zo uit. De oorsprong van Valentijnsdag is een heidens reinigingsfeest dat op 14 februari werd gevierd. De naam van de maand is er zelfs van afgeleid: februare betekent ‘zuiveren’ of ‘reinigen’. In de vroege kerk werd dit omgevormd tot een christelijk reinigingsfeest dat precies 40 dagen na Driekoningen werd gevierd: op 14 februari. In de westers kerk verschoof deze betekenis later naar Maria-Lichtmis op 2 februari, maar in sommige oosterse kerken wordt het nog altijd op 14 februari gevierd.

Op Aswoensdag begint de Veertigdagentijd. Dat is een tijd van bezinning en voorbereiding op Pasen. Daarin speelt zuiveren en nadenken over je eigen fouten zeker ook een rol. Zo komen Aswoensdag en Valentijnsdag toch bij elkaar uit. En dat geliefden elkaar op Valentijnsdag opzoeken? Dat vindt zijn oorsprong in een ander heidens vruchtbaarheidsfeest dat op 15 februari werd gevierd, de dag ná het reinigingsfeest. Dus wie dit jaar Aswoensdag in ere houdt en vast en zijn of haar ‘Valentijn’ pas een dag later verrast, zit historisch helemaal goed.

bron: bisdom Roermond

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Het geloof is een oase in het hart, die nooit bereikt zal worden door de karavaan van het denken.