• rkWestland
  • > Nieuws
  • > Lezing: ‘HILDEGARD van BINGEN, een spiritueel genie uit de Middeleeuwen’

Lezing: ‘HILDEGARD van BINGEN, een spiritueel genie uit de Middeleeuwen’

19 oktober 2023 - Algemeen federatie nieuws

Hildegard von Bingen (1098 – 1179) was van adellijke afkomst, en werd als jong meisje  voor opleiding en vorming toevertrouwd aan het klooster van de Benedictijnen in Disibodenberg, waar een aparte vleugel voor vrouwelijke kloosterlingen was. Van jongs af aan zag zij ‘geestelijke beelden’, maar durfde deze niet naar buiten te brengen.

Alleen aan de leidster van het groepje zusters in opleiding - Jutta - en aan haar biechtvader Volmar, durfde Hildegard er soms iets over te vertellen. Verder hield ze het voor zich. Totdat haar in 1141 een helder visioen overkwam: ‘Toen ik tweeënveertig jaar en zeven maanden oud was, overstroomde mij een vurig Licht, dat mij geheel en al doorgloeide en verwarmde, zoals de zon doet die haar stralen op een wezen of een ding richt. En plotseling zag en begreep ik alle geschriften, het Psalter, het Evangelie en de overige boeken van het Oude en Nieuwe Testament. En een stem sprak tot mij vanuit het Licht: 'Jij armzalige, stof van stof, zie, hoor en schrijf op wat het Licht je toont.'

Dat deed zij. Maar pas nadat haar mystieke ervaringen had laten lezen door de beroemde abt Bernardus van Clairvaux, die er zeer positief over was, durfde zij haar geloofsvisioenen te publiceren. Via Bernardus kwamen ze ook bij de Paus, die zelfs delen ervan voorlas tijdens een concilie. Hij noemde haar toen ‘Profetissa Teutonica’ (Profetes van Teutonië, nu Duitsland). Beroemd zijn de Miniaturen die zij in haar boek ‘Scivias’ over haar visioenen liet maken (een aantal zal deze avond vertoond worden). Ze werd tot Abdis gekozen en stichtte een eigen klooster in Bingen. Daar schreef ze tal van werken over geloof, deugdzaam leven en natuurgeneeskunde.

Ook componeerde ze prachtige liturgische muziek, waarvan we iets laten horen. Voor velen werd zij een vraagbaak op spiritueel gebied. Daarnaast schroomde zij niet de kerkelijke én wereldlijke machthebbers te wijzen op hun tekortkomingen. In 2012 is zij door paus Benedictus heilig verklaard en tot Kerklerares verheven. Aan de hand van een PowerPointpresentatie vertellen we deze avond over haar veelbewogen leven en lezen en bespreken enkele van haar nog altijd inspirerende teksten.

Inleider:

John Batist, gepensioneerd pastoraal werker

Datum:   

maandag 6 november 2023

Tijd:

20.00 uur

Plaats:

parochiezaal ‘De Kolenkit’, Dr. Schaepmanstraat 10 te Wateringen

Aanmelden:

tot uiterlijk maandag 6 november (12.00 uur) bij het federatiesecretariaat info@rkwestland.nl

 

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Elkaar kennen wil niet zeggen alles van elkaar weten, maar met vertrouwen in elkaar geloven.