Op reis naar .. .de kloosters van Meteora

14 oktober 2023 - Algemeen federatie nieuws

Op 22 mei 2021 vierde ik dat ik 12,5 jaar geleden tot diaken ben gewijd. Omdat het kerkbezoek beperkt was (i.v.m. het coronavirus) mochten parochianen uit Westland en Hoek van Holland bijdragen aan een cadeau: een reis naar de kloosters van Meteora in Griekenland. Eindelijk was er dit najaar de mogelijkheid om deze reis te maken en zo gingen wij (mijn echtgenote en ik) met onze camper op reis, door Italië heen naar de stad Bari waar we met de ferry naar Griekenland zouden varen. In Italië bezochten we eerst een aantal plaatsen waaronder de streek Puglia en het graf van Padre Pio. Inmiddels wordt deze mystieke en populaire Franciscaan San Pio genoemd, want hij is in 2002 heilig verklaard. Na de overtocht naar het Griekse Igoumenitsa reden we eerst langs de indrukwekkende Viklos-kloof, waarna we naar de kloosters reden.

We waren onder de indruk van de ligging van deze zes kloosters, want ze liggen allemaal bovenop een rotspilaar. In de 9e eeuw werden deze hoge rotsen beklommen door kluizenaars om de rust te zoeken en een band met God te krijgen of deze band te verstevigen. De eerste monniken klommen met touwen of houten ladders de rotsen op en leefden in grotten of spleten. Later kwamen er gebouwen en hijsgereedschap en er ontstonden 23 kloosters. In de 17e eeuw trokken de monniken hier weg, veel ging verloren en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de kloosters ook beschadigd. Daarna zijn zes grotere kloosters gerenoveerd en wonen er monniken (in vier kloosters) dan wel nonnen (in twee kloosters).

Om de kloosters te bezoeken hoeft er geen touwladder meer te worden beklommen. Het klooster Heilige Stefanus heeft een brug en dit klooster is populair bij de cruisereizigers (die komen met een aantal bussen). De dag dat wij dit klooster wilden bezoeken stond er bij de opening een rij van wel 100 meter! Dus een ander klooster bezocht, maar dan moet er eerst naar het dal worden afgedaald om daarna naar boven te klimmen. Daarvoor zijn bij de kloosters trappen uitgehakt. De kerken in de kloosters zijn Grieks-orthodox, dus je ziet het altaar niet. Voor het altaar staat de iconostase, met iconen van Jezus en Maria. En de kloosters hebben prachtige muurschilderingen, geen glas-in-lood zoals wij dat kennen. Hele Bijbelverhalen zijn afgebeeld. Ook de bijbehorende lokalen en buitenruimten zijn prachtig en het uitzicht is overal adembenemend.

Na het bezoeken van de kloosters zijn een aantal prachtige Griekse badplaatsen bezocht en het klooster Osios Loukas (Heilige Lucas), waar ook de muurschilderijen indrukwekkend zijn. Hierna moesten we weer met de ferry terug naar Bari en via enkele mooie tussenstops waren we eind september weer in Nederland terug.

Het was een prachtige reis die financieel mogelijk gemaakt is door de bijdragen van de parochianen uit de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin. Daar zijn mijn echtgenote Ina en ik heel dankbaar voor. En … misschien is er een gelegenheid om over deze reis te vertellen. Ik heb prachtige foto’s mogen maken. Misschien tot dan, alle goeds en nogmaals bedankt voor dit waardevolle cadeau.

diaken Ronald Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Echt respect moet u verdienen, afgedwongen respect veroorzaakt meestal het tegenovergestelde.