Videoreeks: bisschoppen vertellen over de kerststal

01 december 2023 - Algemeen federatie nieuws

In een reeks korte video’s en als ‘digitale kerstkalender’ zullen de Nederlandse bisschoppen voor Kerstmis vertellen over de kerststal en de figuren daarin. Het is precies 800 jaar geleden (1223 – 2023) dat de heilige Franciscus van Assisi in Greccio de eerste kerststal liet maken om de geboorte van Jezus te herdenken. De videoreeks wordt geproduceerd door katholiekleven.nl en is dagelijks geprogrammeerd vanaf 17 december tot en met Kerstavond 24 december. Bisschop Liesen sluit de reeks af.

Pauselijke brief
In zijn apostolische brief Admirabile signum schrijft paus Franciscus over de betekenis van de kerststal. “Vanaf onze kindertijd en in elke fase van ons leven leert de kerststal ons Jezus te aanschouwen, Gods liefde voor ons te ervaren, te voelen en te geloven dat God bij ons is en dat wij bij Hem zijn” (Het wonderschone teken van de kerststal, 2019). De kerststal maakt onderdeel uit van het proces van het doorgeven van het geloof, zegt de paus.

Vreugde van het kerstfeest delen
De kerstvideo’s van de bisschoppen brengen de figuren van de kerststal één voor één tot leven op weg naar Kerstmis. De video’s kunnen makkelijk gedeeld worden met andere mensen die misschien minder vertrouwd zijn met de betekenis van de kerststal, om op die manier de vreugde van het kerstfeest te delen.

De video’s van de bisschoppen worden vanaf 17 december via katholiekleven.nl op YouTube geplaatst en komen beschikbaar op Vier.nu en de bisdomwebsites. Elke dag komt een nieuwe video online. Per video zal er voor parochies een QR-code met link zijn, zodat de video’s als ‘digitale kerstkalender’ kunnen worden verspreid.

Zo is er elke dag een nieuwe video om te kijken in de week voor Kerstmis. En ook na Kerstmis blijft de ‘kerstkalender’ nog actueel gedurende de hele kerstperiode.

Programmering kerstvideo’s:

    De kerststal – Mgr. Van den Hende (17 december) bisdom Rotterdam
    De os en ezel – Mgr. Van den Hout (18 december) bisdom Groningen-Leeuwarden
    De herders – Mgr. De Korte (19 december) bisdom ‘s-Hertogenbosch
    De wijzen/koningen – Mgr. De Jong (20 december) legerordinariaat
    De engel – Mgr. Maassen (21 december) bisdom Roermond (diocesaan administrator)
    Heilige Jozef – Kardinaal Eijk (22 december) aartsbisdom Utrecht
    Heilige Maria – Mgr. Hendriks (23 december) bisdom Haarlem-Amsterdam
    Het Kind – Mgr Liesen (24 december) bisdom Breda

Kerststal St. Anna kerk ‘s-Hertogenbosch – foto: katholiekleven.nl

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Omstandigheden maken de mens niet; ze onthullen wie hij is.