De uitdaging aangaan

We zitten middenin de 40-dagentijd, of wel voor katholieken de Vastentijd. Het is een tijd om toe te leven naar de dood van Jezus aan het kruis maar natuurlijk ook naar de opstanding met Pasen. In deze tijd staan we stil bij het lijden van Jezus, zoals Hij zelf ook moest lijden aan het kruis. En dan komt de vraag: hoe ga je dat doen?

De bisschoppelijke organisatie Vastenactie heeft hiervoor een nieuwe website gelanceerd, om ons te helpen deze vraag te beantwoorden. De naam van deze website is: ‘40 dagen challenge’ (adres www.40-dagen.nl). In het Nederlands betekent dit de ‘40 dagen uitdaging’. Door deze website word je uitgedaagd om een keuze te maken door het aanbieden van diverse keuzes. Maar dan komt ook gelijk de vraag: ‘welke uitdaging ga ik aan?’

Een van de mogelijkheden is geen alcohol drinken. Maar ja, dat doe ik zelden. Het gevolg is dat het bier dat ik thuis heb over de datum raak; dus ja, dan moet ik het wel opdrinken. Een andere mogelijkheid is bij het avondeten geen vlees eten. Nu eten mijn vrouw en ik bijna altijd vegetarisch. En als we Chinees eten halen, gaan we naar een vegetarische ‘Chinees’ in Rotterdam-zuid. Dan de verwarming lager zetten? Tja, die staat op 18 graden en we steken ook een aantal kaarsen aan. Een andere keuze is ‘geen luxe koffie drinken’. Naast de gewone koffie drink ik af en toe wel eens een lekkere cappuccino. Maar dan gaat mijn geweten opspelen. Jezus draagt een zwaar kruis, Hij moet aan het kruis lijden en wat doe ik om Hem te volgen? Ik drink af en toe geen cappuccino. Nee, dat kan ik echt niet maken. Dat is geen uitdaging.

Dus ben ik een andere uitdaging aangegaan. Allereerst heb ik op de website aangegeven dat ik geen snacks zal eten. In de avond geen nootjes meer, geen chips of andere verleidingen. Dat is de één! Maar de Vastentijd is ook een periode om na te denken over je eigen bezigheden. Waar ben je mee bezig? En is die bezigheid waardevol? Brengt die bezigheid jou dichter bij God?

Het gaat hierbij om afleidingen en die heb ik ook. Als ik een beetje tijd ervoor heb, kijk ik graag naar filmpjes over domme mensen. Op mijn tablet kijken naar mensen die nooit op een motor hebben gezeten, dan op de motor gaan zitten en hard gas geven. Hup, ze rijden in volle vaart een heg in. Of mensen die over muurtjes gaan springen, zonder te weten wat erachter staat. U kent die filmpjes wel. Ik maak mijzelf wijs dat het leerzaam is, want het maakt mij voorzichtiger in het verkeer en als ik op straat loop. Maar ergens geniet ik er ook van en nu moet het maar afgelopen zijn! In deze Vastentijd is het een tijd om mijzelf dit te ontzeggen en daarvoor in de plaats de Bijbel te lezen. Het levert geen geld op voor de Vastenactie, maar ik zal ten eerste meer tijd krijgen. Daarnaast heb ik meer aandacht voor Gods woord en ik hoop ook voor mijn eigen geestelijk leven. En, het is zeker een uitdaging voor mij!

Ik ga dus twee uitdagingen aan en de vraag is: gaat u of jij ook een uitdaging aan? Doe je mee? Zo ja, meldt dit op de website, daar staat die van mij ook. Gaan we samen de uitdaging aan. Mede namens mijn collega’s wens ik u veel volharding bij de uitdaging en een inspirerende Vastentijd.

Alle goeds,
diaken Ronald Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Leraren openen de deur, maar u moet zelf binnengaan.