Ik ga op reis en neem mee …..

Wie heeft dat spel niet ooit gespeeld? Maar tegelijkertijd realiseer ik me bij al dat uitzoeken van wat er mee ‘moet’, dat ik heel veel ‘thuis moet laten’. Als ik dat niet doe, kan ik niet op reis, dan ben ik te zwaar beladen en kom ik niet ver. Meestal is ‘op reis gaan’ een leuke, avontuurlijke of relaxte onderneming. Maar het is veel meer dan je deur van je huis voor een tijdje achter je dicht doen. Dat geldt zeker voor mensen die gedwongen huis en haard hebben moeten verlaten vanwege oorlog of andere ellende. Voor hen is de werkelijkheid onderweg vaak hard en onzeker. Hoe en waar zullen zij zich thuis voelen en zicht op een nieuwe toekomst krijgen?
‘Thuis’ is daar waar je je gekend, vertrouwd en veilig voelt. Helaas kunnen velen die met een vorm van huiselijk geweld te maken hebben dat wel verlangen, maar niet (meer) ervaren. Thuis zijn in het geloof is voor veel mensen niet meer iets vanzelfsprekends. Geloof biedt niet meer die veilige haven, of dat anker waar velen mee opgroeiden. En toch voelen we dat er méér is. Het is daarom beter om van geloven als werkwoord te spreken. Het is een ‘leef-woord’ net als vertrouwen, liefhebben, vergeven, etc. Er zit beweging in die woorden, als je ze ter harte neemt en ermee gaat leven. Soms worden ze ‘groter’, dan weer lijken ze te verdwijnen, maar ze zijn nooit helemaal weg. Je kan niet leven zonder!
Ik nodig je uit daar in de komende vastentijd eens extra aandacht voor te hebben. Ga deze 40 dagen op reis met woorden die leven geven. Wat laat je los (en dat is iets anders dan laten vallen of dumpen!), waar neem je (een tijdje) afscheid van om ruimte te maken en zo (opnieuw) te ontdekken wat geloven, liefhebben, verlangen, zorgen, dankbaar zijn, jezelf en elkaar vergeven, etc. voor jou betekenen in het leven van alledag. Maak het dagelijks concreet, door erbij stil te staan waar en wanneer je geraakt bent door die levenswoorden. Of doe mee met de on-line-vastenretraite, waarvoor je dagelijks via de email een korte bezinningstekst krijgt. Er zijn verschillende adressen in de regio waar wekelijks gelegenheid is om samen te komen voor uitwisseling van je ervaringen daarmee (zie het parochieblad of de website). Ervaar dat ‘minder’ ‘meer’ kan geven, in vele opzichten! Ga, wie je ook bent, met God en elkaar!

Hartelijke groet, ook namens het pastorale team,
Marie-Thérèse van de Loo, p.w.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Het geloof is een stok om op te leunen, niet om anderen mee te slaan.