Kind van Licht en Vrede

Afgelopen zaterdag 17 november zag ik weer zeer blije en soms ook wat angstige gezichtjes bij ons in Hillegom. De goedheiligman was aan komen varen en in optocht met wel 30 pieten liep men al zingend naar het gemeente huis. Het is weer een spannende  tijd voor vele kinderen. Vol verwachting kloppen hun hartjes.

Kloppen ook onze harten vol verwachting? In het weekend van 2 december begint onze voorbereiding in de vier adventsvieringen naar het feest  van Jezus geboorte. Het Kind van God, van Licht en Vrede. In de kerk bereiden we ons voor in de adventszondagen die genoemd zijn naar de Gregoriaanse  intrede liederen: 1e zondag,  Levavi: Wijs mij Heer Uw wegen en leer mij Uw paden kennen. De 2e zondag,  Populos Sion: de Heer komt om te reden.  3e zondag, Gaudete: oproep tot vreugde en de laatste zondag Rorate: verlangen naar de komst van de Messias.

We kunnen ons op velen manieren voorbereiden. Misschien is het leuk om met kinderen een adventskalender  te kopen en elke dag een luikje openen. Of samen met groen uit de tuin (of kopen) een adventskrans maken met vier kaarsjes. Er kan  na elke viering bewust een kaarsje meer worden  aangestoken.

Hoe mooi en goed we ons ook voorbereiden op dat mooie feest, wat vele benamingen mee krijgt elke jaar weer. Feest van Licht, warmte, nabijheid, liefde en vrede. Hoe wonderlijk is het dat we dat met het kerstfeest zo goed kunnen verwoorden. Kijken we naar de winkels, dan is het romantisch mooi, vele versieringen met lichtjes en kaarsjes, cadeautje om elkaar te verwennen.

Met als hoogte punt samen met familie of vrienden gezellig eten met de feestdagen. Maar aan de andere kant realiseren we ook met dit feest dat op vele plaatsen dit geen feest is. Op vele plaatsen waar honger heerst, natuurrampen en waar geen vrede is. We lezen dat dagelijks in de krant en horen het in het nieuws.  De oorlog die weer op laait  tussen de Israëlieten en Palestijnen. De mensen die elkaar naar het leven staan in Afrika en Irak.

Maar ook de kleine oorlogen die tussen mensen uitgevochten worden. Het is voor sommige mensen niet eenvoudig om elkaar lief te hebben, elkaar warmte te schenken, elkaar nabij te zijn zodat er overal vrede kan zijn zoals God het met de geboorte van zijn Zoon bedoeld heeft. 

Goed dat we elk jaarweer stil staan bij deze bijzondere geboorte, beseffend dat dit kind van God voor ons allemaal geboren is. De boodschap komt gelukkig bij veel mensen wel aan. Er gebeurd veel goeds in de wereld. Veel mensen maken tijd vrij voor een ander . Noem ze maar op: vele mensen bezoeken en zorgen voor een ander. De verenigingen die zich voor mensen in zetten, in binnen en buitenland. De voedselbanken die zorgen voor mensen in nood enz. Maar ook het geld wat opgehaald wordt voor goede doelen.

Ook u/jij kunt geld inzamelen voor de adventsactie in alle kerken van de federatie. De adventsactie voor de herbouw van basisschoollokalen in Bangolan in Kameroen. Als we allemaal ons steentje naar vermogen bij dragen maken we veel kinderen blij.

Het mogen nu dan de donkere dagen voor Kerst zijn, op vele plaatsen zien we het steeds lichter worden door alle versieringen in tuinen en binnen met lichtjes. Laten we samen op weg gaan. Op weg naar dat bijzondere feest. Want bijzonder blijft het dat eens een kind geboren werd in een stal omdat er geen plaats voor Hem was in de herberg. Hij werd geboren voor ons allemaal. Mogen Zijn Licht stralen in alle harten van alle mensen op aarde. Zodat het  eens vrede mogen zijn.

Mede namens mijn collega’s van het pastorale team, wensen we u een Zalig Kerstfeest en een Zalig Nieuwjaar.

pastoraal werkster Marjo Lommerse

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Kwintsheul

Het geloof is een stok om op te leunen, niet om anderen mee te slaan.