Maria, Koningin van de vrede, bid voor ons

Dit oude gebed is opeens weer actueel geworden door de oorlog in de Oekraïne. Op 25 maart heeft paus Franciscus de volken van de Oekraïne en Rusland toegewijd aan het hart van Maria. Zij heeft Jezus ter wereld gebracht, die de mensen heeft geleerd: ‘Gelukkig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.’  Op 4 mei gedenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren wij onze bevrijding.
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 leefden wij in een tijd van ontspanning. Eindelijk kwam er een einde aan de Koude Oorlog die vanaf 1945 had geduurd. Nu 33 jaar later wordt Europa opnieuw geconfronteerd met een wrede oorlog. De beelden die wij op TV zien, zijn hartverscheurend. Er zijn geen woorden voor het leed en de ontreddering. Op Goede Vrijdag stond Maria huilend onder het kruis, delend in het lijden van haar zoon. En zo treuren nu opnieuw velen om hun dierbaren. Met Pasen hebben wij gevierd dat dood en duisternis niet het laatste woord hebben. Tussen Pasen en Pinksteren horen wij in de schriftlezingen hoe de jonge kerk verder is gegaan. De eerste christenen ontdekken dat Jezus levend onder hen aanwezig is als zij de Bijbel openslaan en de Maaltijd vieren met Brood en Beker, zoals Hij hen op Witte Donderdag had opgedragen: ‘Blijft dit doen om Mij te gedenken.’ Op de 40 ste dag van Pasen is Jezus teruggekeerd naar zijn Hemelse Vader. Dat vieren wij op Hemelvaartsdag.
De apostelen kwamen met Maria van Hemelvaart tot Pinksteren samen om te bidden om de komst van de Heilige Geest, die de wereld kan herscheppen. De paastijd is de periode van het nieuwe leven van de kerk. Wat is het fijn dat wij weer zonder coronabeperkingen samen kunnen komen in de vieringen. In 2020 was de kerk met Pasen dicht en in 2021 zeer beperkt toegankelijk.
Nu was weer iedereen welkom en dat was een verademing. De wereld is echter helaas van de ene crisis in de andere crisis terecht gekomen, met alle gevolgen van dien. Positief is de solidariteit met het volk van de Oekraïne, de vrijgevigheid en ook de inzet voor de opvang van de vluchtelingen. Groot zijn ook de zorgen in eigen land door de explosie van de energieprijzen, heel ingrijpend voor huishoudens en de glastuinbouw. Wat te denken van de hyperinflatie in grondstoffen en de kosten voor het voedsel! Wij leven met veel onzekerheden. Op het moment dat ik dit schrijf, vraag ik mij met velen af: Hoelang gaat deze oorlog nog duren?
Laten wij met heel de wereld bidden: ‘Maria Koningin van de vrede, bid voor ons.’ Geef dat de wapens worden neergelegd en wegen tot verzoening worden gezocht! In deze meimaand is mijn goede collega diaken Ronald Dits voor het laatst in ons midden. Hij gaat met pre emeritaat en zal elders nog een kleine taak op zich nemen. Vanaf november 2008 heb ik heel fijn met hem samengewerkt. Door zijn positieve uitstraling, aandacht voor mensen en inspirerende woorden heeft hij veel voor Katholiek Westland en de Oecumene betekend. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Deze dankbaarheid geldt ook voor zijn vrouw Ina, die hem altijd in zijn werk heeft gesteund. Wij wensen diaken Dits alle goeds toe. Wij hopen ook op een goede invulling van de vacature. Laten wij daar ook voor bidden.

Namens het pastoraal team,
pastoor J. Steenvoorden

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Wateringen

De enige stem met diepgang is de stilte.