Meimaand - Mariamaand

Meimaand - Mariamaand

Als ik dit schrijf is het zojuist Koningsdag geweest. Deze keer op een zaterdag, mooi zonnig. Veel mensen hebben genoten van een feestelijke dag. Op tv was er natuurlijk weer van alles te zien. Iemand, ik dacht in Amsterdam, had een paar zitbanken op straat gezet. Daar konden de mensen even uitrusten. Met voetbankje en al. Het kostte natuurlijk wel iets. Ze schatte dat de dagopbrengst zo’n 85 euro zou zijn. Slim, want als je zo de hele dag loopt, slentert, dan wil je best wel even ergens zitten en in al die drukte vind je natuurlijk nergens een zitplaats.

We hebben van tijd tot tijd de behoefte om tot rust te komen. Niet alleen de behoefte om te zitten, om het lijf rust te geven, maar misschien ook wel het hoofd en het hart. Vele kerken hebben een Maria-kapel. Soms moet je daarvoor helemaal de kerk in en kan je er dus alleen bij als de kerk open is. Soms is de kapel afzonderlijk toegankelijk en kan je gedurende meerdere uren er zo bij, ook al is de kerk dicht. Daar even tot rust komen. Even je zorgen en vragen bij de H. Maria neerleggen. En we hebben meestal wel aardig wat om bij Maria neer te leggen. En, via haar, bij Jezus, bij God. Zorgen om ziektes en kwalen, om werkeloosheid, om financiële problemen, om relatieproblemen en wat al niet. Soms bidden we ook uit dankbaarheid bij Maria. Een gebed is verhoord, er is uitzicht gekomen in een lastige situatie, de oplossing van problemen is gekomen of is in zicht.

In twee maanden hebben we in het bijzonder aandacht voor Maria: in mei en in oktober. Mei, in het voorjaar, koppelen we aan nieuw leven. De natuur komt weer tot bloei. Wat doods was laat weer nieuw leven zien. We denken aan vruchtbaarheid, we denken aan het moederschap. Gedurende de meimaand wordt in vele kerken de rozenkrans gebeden. Op 31 mei viert de kerk het feest ‘Maria bezoek’ ofwel ‘Maria visitatie’. Elisabeth, een nicht van Maria, was onvruchtbaar en op leeftijd. Toch is zij in verwachting. Een wonder. Zij draagt hem in haar schoot, die wij later leren kennen als Johannes de doper. Maria, ook zwanger, snelt haar nicht te hulp. En dan die prachtige dialoog-lofzang. “Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot,” zo zegt Elisabeth. En Maria barst los in haar lofzang die begint met: “Mijn hart prijst hoog de Heer.” Moge de Maria-maand ons weer bij de H. Maria brengen en ons rust, vrede, inspiratie en goede moed geven.

Pastor Kwee

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.