Na regen komt zonneschijn

De maand juli kende veel meer regen dan er gemiddeld in de maand juli valt. Het was een natte maand. Veel regen is niet leuk als je aan het kamperen bent, op de fiets zit of als je een uitje hebt. Veel regen is voor de boeren ook niet gunstig, want er is te weinig tijd om te hooien. Door de regen groeit het gras wel erg goed, maar na het maaien zijn enkele droge dagen nodig om het gras goed te laten drogen. Regen is ook niet leuk als je buiten loopt en je krijgt een nat pak. Zo was ik in het laatste weekend van juli bij het Zomercarnaval samen met een aantal Westlanders. Het blijft een feest, maar het is toch minder leuk met al die paraplu’s.
Over regen bestaan veel spreekwoorden en daarin wordt regen zelden als iets positief gezien. ‘Van de regen in de drup’ betekent dat er wel iets verandert, maar dat de omstandigheden niet veel zijn verbeterd. ‘Na regen komt zonneschijn’ betekent dat er na een periode van tegenslag, er een betere tijd zal komen. Regen lijkt dus een symbool te zijn voor tegenslag en iedereen heeft daar wel eens mee te maken. In de Bijbel begint het ook hard te regen en Noach maakt een ark om dieren en zijn gezin te redden. Erg veel regen noemen we ook wel een zondvloed en dat betekent weinig goeds. Gewassen sterven, dieren en mensen kunnen verdrinken en al het zaad spoelt weg. Maar ook hier lezen we … na regen komt zonneschijn.
Misschien moeten we ook eens op een andere manier naar de regen kijken. In de Bijbel lezen we in het boek Leviticus: ‘Ik zal jullie op gezette tijden regen schenken, zodat het land opbrengst heeft en de bomen vrucht dragen.’ Of in het boek Deuteronomium:

            ‘Moge mijn onderricht neerdalen als regen,
            moge mijn woorden zijn als milde dauw,
            als regen die de grond doordrenkt,
            lenteregen die het groen in bloei zet.’

Regen wordt hier als een zegen gezien, als het maar niet te veel is. Gods woord daalt op ons neer als milde regen en inspireert ons, geeft ons kracht, herstelt ons en geeft ons richting. Misschien hebben wij dat wel nodig na de harde regen van de afgelopen maand; tijd om te herstellen en tijd om nieuwe plannen te maken, tijd om over de toekomst na te denken. Na regen komt zonneschijn, ook voor ons. Zonnelicht zal alles verlichten en verwarmen. Ik hoop dat wij deze zomer nog vele uurtjes van de zon mogen genieten. Geniet ervan, dat wens ik u allen toe, mede namens mijn collega’s.

diaken Ronald Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Hoek van Holland

Leraren openen de deur, maar u moet zelf binnengaan.