November

November, niet alleen de maand waarin we al langzamerhand richting het einde van het kalenderjaar gaan (liggen de Sint-chocoladeletters al in de winkels? en de kerstartikelen?). Maar ook gaan we naar het einde van het kerkelijk jaar. Eerst, op 1 november, Allerheiligen. We vieren alle heiligen die ons zijn voorgegaan. Door hun heilige levenswandel zijn zij een groot voorbeeld voor ons. Onze federatie laat zich telkens weer inspireren door de H. Franciscus. Op 4 oktober hebben we nog een mooie federatie-viering gehad op zijn feestdag. Een aantal koren staan stil bij de dag van de H. Cecilia, beschermheilige van de kerkmuziek. Sommige koren vieren een Cecilia-feest.

Op 2 november vieren we Allerzielen. De gedachtenis van alle overleden gelovigen, waarbij natuurlijk zij die de afgelopen 12 maanden zijn overleden, in het bijzonder in onze gedachten zijn.

En op 22 november is het alweer Christus Koning. Einde van het kerkelijk jaar. ‘Wat is het toch weer snel gegaan,’ denk je dan altijd. We mogen het kerkelijk jaar afsluiten met de Heer zelf in het centrum van de aandacht. En wel als koning van het heelal, koning over ons allen.

November … maand van de……?
Je hebt zo van die thema’s die aan een maand gekoppeld zijn. Er is een liefdadigheidsinstelling die de maand omgedoopt heeft tot ‘Movember’, met een ‘M’. Het is de bedoeling om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man. Met name voor prostaatkanker. Aandacht vragen, dat gebeurt trouwens heel vaak. En ook vaak middels demonstraties.

In oktober hebben de boeren flink van zich laten horen. Met een protestactie op het Malieveld, met acties bij de provinciehuizen, met het verkeer op de snelweg dat vastloopt vanwege al die tractoren. Ook waren er in oktober klimaatprotesten. Vooral jongeren die aandacht vragen voor het klimaatprobleem en die vinden dat de regering er te weinig aan doet.
November wordt misschien een maand van weer nieuwe protesten. Door deze groeperingen, of misschien anderen, met weer een ander thema.
Intussen is het oorlog in Noord-Syrië. Het is 15 oktober als ik dit schrijf. Nog niet zo lang geleden is Turkije Noord-Syrië binnengevallen. De Koerden in het gedrang. Weer vele vluchtelingen erbij. Wat een ellende. Soms zou je verzuchten: ‘is er dan nooit GEEN oorlog?’

November …. we sluiten het kerkelijk jaar af. Met dankbaarheid voor al het goede dat er was. En al onze zorgen nemen we mee in gebed. En we bidden om zegen over de wereld. We bidden om een einde aan de oorlogen, de aanslagen, het geweld. Blijven bidden. Straks weer Advent, een nieuwe periode van hoop.

pastor M. Kwee

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Honselersdijk

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.