Onverwachte ontmoetingen

Samen met mijn vrouw zijn we de afgelopen weken op vakantie geweest in Italië. Nadat we het prachtige Florence hadden bezocht, kwamen we in een klein dorpje aan de kust van de Ligurische Zee. Hier zijn we wel vaker geweest. Op zondag ging ik naar de mis in de lokale kerk. Het viel mij op dat er veel mensen in de viering waren, op andere zondagen was het veel rustiger. Blijkbaar was het de startviering van een week van activiteiten ter ere van de heilige Johannes de Doper. Zijn feestdag is op 24 juni en de kerk draagt zijn naam. In de kerk staan vier prachtige en kostbare kruisbeelden, versierd met veel zilverwerk. Ook staat er een beeld van de heilige, op een soort draagstoel. Ik begreep dat er die avond een processie zou zijn, waarin sterke mannen de kruisbeelden zouden dragen. De fanfare zou het geheel begeleiden. En zo was het die avond een drukte van jewelste op het plein voor het kerkje, waar het anders zo stil en rustig is. Tijdens de voorafgaande vesperviering stonden de mannen buiten te wachten. Veel van hen hadden een tuig aan, waarin de voet van het kruisbeeld gestoken wordt. Na de viering ging de heilige stoet zich opstellen: eerst de fanfare, dan de mannen met de kruisbeelden, dan de heilige en daarachter de pastoor met een soort megafoon. De processie werd afgesloten door de gelovigen. En zo werd door het dorp gewandeld, afwisselend begeleid door muziek of door de gebeden van de pastoor. Om de 50 meter werd er even gestopt om de kruisbeelden over te geven aan een andere drager. Het zwaarste kruisbeeld weegt namelijk meer dan 100 kilogram en dan is 50 meter ermee lopen echt wel voldoende. Het stille en rustige dorp was helemaal tot leven gekomen ter ere van deze heilige.

Tijdens mijn vakantie heb ik nog meer van dergelijke ontmoetingen meegemaakt. Zo ben ik in een 23 meter hoog bronzen beeld van de heilige Carolus Borromeus geklommen en had ik zo een prachtig zicht over het Lago Maggiore. We besloten daarna een ander klein meer te bezoeken en daar kwam ik de heilige Franciscus tegen. Bij het meer van Orta ligt de Sacro Monte, de heilige berg. In dit beschermd natuurgebied liggen 20 kapellen met beeldengroepen en fresco’s over het leven van deze heilige. Voor uw diaken nodigde dit uit voor een heerlijke meditatieve wandeling.
Deze drie prachtige ontmoetingen waren totaal onverwacht en ze maakten deze vakantie nog mooier, en vooral indrukwekkender. Tijdens vakanties, maar ook in ons dagelijks leven, hebben we dergelijke ontmoetingen. Het zijn momenten die je opeens een andere kijk geven op een rustig dorp of op de invloed van heiligen op mensen. Door onze ontmoetingen kan ons eigen beeld worden veranderd. Een saaie dag kan opeens levendig worden. Het gevoel alles alleen te moeten doen kan zo maar verdwijnen, je staat er samen voor.
Een ontmoeting met God kan onverwachts zijn en ook ons beeld veranderen. Dat kan altijd, of je op vakantie gaat of thuis blijft. Wilt u dat ook? Blijf u open stellen voor het ‘onverwachte’ en ik hoop dat u ook een prachtige ontmoeting heeft. Dat kan met een ander mens zijn of met iets goddelijks. Ook namens mijn collega’s wens ik u een mooie zomer.

diaken Ronald Dits

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Maasdijk

Leraren openen de deur, maar u moet zelf binnengaan.