Op weg naar Pasen

Kerstmis is net voorbij of we mogen ons al weer opmaken om ons voor te gaan bereiden op Pasen. Dit jaar door de maatregelen rond COVID-19 zal er geen carnaval worden gevierd. Het feest dat traditie getrouw vooraf gaat aan de periode waarin wij ons bezinnen op het Lijden-Sterven-Verrijzenis van Jezus. Normaal krijgen diverse dorpen in onze parochiefederatie dan voor een aantal dagen een andere naam: Poeldijk wordt dan Leutjesdijk. De Lier wordt Bukkersgat en Wateringen Bieringen. En na de carnaval begint dan de Vastentijd met Aswoensdag, dit jaar is dat op woensdag 17 februari.

De vraag is nu nog hoe wij in onze kerken de viering van Aswoensdag kunnen gaan vieren. Mogen we al weer met meer dan 30 mensen in de kerk samenkomen? Of gaan de kerken vanwege de grote aantallen besmettingen, o.a. de Engelse variant, opnieuw dicht. Op het moment van het schrijven van dit pastoraal woord, is dat nog niet bekend. Als we in de kerk mogen samenkomen om Aswoensdag te vieren, dan is het nog niet duidelijk hoe wij u het Askruisje kunnen geven want we moeten wel op 1,5 meter afstand van u blijven. Houdt u dan ook onze website: www.rkwestland.nl in de gaten. Of nog makkelijker, schrijf u in voor de nieuwsbrief van onze parochiefederatie. Dan krijgt u elke 2 weken het laatste nieuws in uw mailbox.

Met de start van Aswoensdag begint ook de vastentijd. We mogen ons 40 dagen gaan voorbereiden op Pasen. Op Aswoensdag wordt de tekst uit Mattheus 6 gelezen; “Wanneer gij vast, zet dan geen somber gezicht zoals de schijnheiligen, zij verstrakken hun gezicht om de mensen te tonen dat zij aan het vasten zijn.... maar als gij vast, zalf dan uw hoofd en was uw gezicht om niet aan de mensen te laten zien dat gij vast, maar vast voor uw Vader die in het verborgene is en uw Vader die in het verborgene ziet, zal het u vergelden!”

Een andere manier om niet aan anderen te laten zien dat we vasten is om te geven aan de jaarlijkse Vastenactie. Ook dit jaar zullen is er weer gelegenheid om te geven aan het goede doel. Wij als Westers land kunnen hen die het minder hebben in Afrika steunen.
U kunt bijvoorbeeld in de hele Vastentijd een bedrag opzij leggen van wat u bespaart op uw eten. Misschien zegt u…wat bedoel je? Een paar jaar geleden heb ik elke week 2 keer als hoofdmaaltijd alleen een kommetje rijst gegeten. Het geld dat ik uitspaarde op de volledige maaltijd heb ik toen in een potje gedaan. Aan het einde van de periode heb ik toen het bedrag in de bus van de Vastenactie gedaan. En zo kunnen we een bedrag sparen en geven aan hen die het meer nodig hebben dan wij. Natuurlijk ben ik mij er van bewust dat niet iedereen het breed heeft en geld kan missen voor de Vastenactie. Zeker niet in deze onzekere tijden van de corona pandemie. Maar als u iets kunt missen, geef dan. Welke actie wij als parochiefederatie steunen leest u verder in dit parochieblad of in de volgende uitgave.

Namens de collega’s wens ik u een goede voorbereiding toe op weg naar Pasen.
Els Geelen, pastoraal werker

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van De Lier

Een licht ontsteken betekent tegelijkertijd ook het creëren van schaduw.