Samen geloven in groei, samen groeien in geloof

Samen geloven in groei, samen groeien in geloof

Beste mensen, het is alweer twee jaar geleden dat onze federatie Sint Franciscus tussen duin en tuin gestart is. De missie die we onszelf meegaven luidde: ‘Samen geloven in groei, samen groeien in geloof’. Natuurlijk zakt zo’n missie-statement zelf in de loop van de tijd wat weg. We spreken het niet meer dagelijks uit. We hebben het er niet meer dagelijks over. Maar hopelijk werken we er in de praktijk wel aan, want daar gaat het uiteindelijk om.

Het lijkt wel of we in de kerk in het Westen, in de westerse wereld, enorm aan het zoeken zijn. Achteruitgang, krimp, crisis zijn veel voorkomende woorden. In de media, in de publieke opinie, heeft de kerk een slechte naam. Sexueel misbruik, machtsmisbruik, financiële malversaties in het Vaticaan, gebrek aan naastenliefde. Maar er zijn ook positieve zaken. Zoals de nieuwe paus zich opstelt en gedraagt, de keuzes die hij maakt, die worden breed gewaardeerd. De Wereldjongerendagen waren een bemoediging voor vele jongeren en vele anderen. Het elan en het enthousiasme waren zichtbaar en voelbaar.    

Hoe moeten wij verder in onze kerken in het Westen, in ons land, in ons Westland? We hoeven niet steeds alles opnieuw uit te vinden. Leo Fijen heeft in november 2012 een lezing gegeven in Kwintsheul. De parochie van ’s-Gravenzande heeft nog een vervolgavond georganiseerd, om er over na te praten. De inleiding had ik in Den Haag al een keer gehoord. Leo Fijen spreekt over kansen voor een vitale kerk in deze tijd en geeft tien punten mee:
1.    stop met klagen
2.    u bent de toekomst en niemand anders
3.    doe de deuren van de kerk open
4.    laat horen in de samenleving dat je er bent. Breng kerk en leven bij elkaar
5.    gebruik de scharniermomenten van het leven
6.    doorbreek de sprakeloosheid
7.    organiseer vaker kortlopende evenementachtige gebeurtenissen
8.    maak je kracht van het feit dat vooral oudere mensen in de kerk komen
9.    problematiseer jongeren niet
10.  laten we de H. Geest niet vergeten.

We hoeven niet alles telkens weer opnieuw te verzinnen. Deze tien richtingwijzers kunnen ons blijvend helpen, richting geven, ons helpen om koers te houden. Natuurlijk is het algemeen en moet het vorm krijgen in concrete zaken. Maar het geeft ook een aantal grondhoudingen weer, die ons helpen om positief en vitaal te zijn.
In dit Jaar van het Geloof: gelóóf, houd goede moed. Zoek verdieping, versteviging van uw, van jouw geloof. Zo kunnen we samen blijven geloven in groei en blijven groeien in geloof.

pastor Kwee.

Terug naar de voorgaande pagina
Wij zijn 1 federatie met 10 parochiesvoor iedereen
Tekstgrootte

Bezoek eens de parochie site van Monster

Als u voor één mens in uw leven wat betekend hebt, dan heeft u niet vergeefs geleefd.